Akkoord over financiering Wijkertunnel

DEN HAAG, 9 AUG. De Tweede Kamer is in meerderheid positief over het nieuwe akkoord dat minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) heeft gesloten met een groep banken, onder leiding van NMB Postbank, over de financiering van de Wijkertunnel nabij Velzen.

CDA en PvdA zullen morgen, tijdens een openbaar debat over de tunnel, hoogst waarschijnlijk akkoord gaan met de private financiering, zo bleek gisteren na vertrouwelijk overleg tussen de Tweede Kamer en de minister over de gedetailleerde inhoud van het nieuwe akkoord.

In mei stuurde de Kamer Maij-Weggen terug naar de onderhandelingstafel omdat het akkoord waar de minister toen mee kwam naar het oordeel van het parlement veel te duur was. Vorige week kwam de minister met een nieuwe akkoord. Daaruit blijkt dat de banken het nu voor veel minder geld kunnen doen omdat ze bepaalde risico's hebben kunnen afwentelen op de staat.

De Wijkertunnel is de tweede van totaal vijf tunnels die het kabinet met privaat geld gefinancierd wil hebben.