Advocaat geeft voorlopig zegen aan Menzo in doel

EINDHOVEN, 9 SEPT. Op de plaatsen van de gestopte PSV-ers heeft bondscoach Dick Advocaat twee spelers van Ajax in het Nederlands elftal gekozen.

In de vriendschappelijke interland tegen Italië, vanavond in Eindhoven, neemt Stanley Menzo de plaats in het doel van Hans van Breukelen in. In de verdediging vervangt Frank de Boer de vertrokken Adri van Tiggelen. Verder is alles bij het oude gebleven. Advocaat zei gisteren voor de eerste keer dat de toekomst in het doel aan Menzo is. Ed de Goey (Feyenoord) krijgt de rol van Joop Hiele, op de reservebank. “Veel verschil in kwaliteit is er niet”, zei Advocaat. “De doorslag gaf dat Menzo bij de Europese titelstrijd in Zweden al van de partij was. Hij schuift door. Doet hij het goed, dan blijft hij staan.”

Menzo debuteerde op 6 september 1989 in het Nederlands elftal. In de rust van het oefenduel met Denemarken verving hij in Amsterdam na 45 minuten Hiele. Hij liet twee ballen door. De wedstrijd eindigde onbeslist, 2-2. Pas begin dit jaar, nadat Hiele zijn interlandloopbaan afbrak, werd Menzo vaste keus in de selectie achter Van Breukelen.

Menzo, die in Eindhoven aan zijn vierde interland begint, zei blij te zijn met de beslissing van Advocaat. “Het is een fijn gevoel te weten dat de trainer vertrouwen in je heeft. Voorlopig ben ik nummer een, ik zal het nu moeten waarmaken. Advocaat vindt dat er weinig verschil is tussen mij en De Goey. Dat ik in Zweden was, gaf uiteindelijk de doorslag.”

Menzo's clubgenoot De Boer zal in de verdediging naast Van Aerle de rol van tweede mandekker op zich nemen. “Hij krijgt precies dezelfde taak als Van Tiggelen daarvoor had”, zei Advocaat gisteren na de laatste training. De Boer speelde tot nu toe negen interlands. Hij maakte een doelpunt voor Oranje.

Verder koos Advocaat voor precies dezelfde ploeg als Michels dat tijdens de eindronde van het EK in Zweden deed. Voor Danny Blind is opnieuw geen plaats. De Ajacied maakte voor het EK alle kwalificatie-duels mee, maar verdween in Zweden uit de ploeg omdat de technische leiding geen typische mandekker in hem zag. Blind, bij Ajax vrijwel voortdurend libero spelend, zit vanavond met Viscaal, De Goey, Winter en Van 't Schip op de bank.

Opstelling: Menzo (Ajax); Koeman (Barcelona), Van Aerle (PSV) en De Boer (Ajax); Rijkaard (AC Milan), Wouters (Bayern München), Bergkamp (Ajax) en Witschge (Feyenoord); Gullit (AC Milan), Van Basten (AC Milan) en Roy (Ajax).

De Italiaanse coach Arrigo Sacchi heeft na het missen van de kwalificatie voor het Europees Kampionschap in Zweden het nationale elftal grondig gewijzigd. Verdwenen zijn onder andere doelman Zenga (32 jaar), en de verdedigers Ferri en Bergomi. Libero Baresi ontbreekt vanavond door een blessure. De opstelling van Italië: Marchegiani; Di Chiara, Costacurta, Maldini, Albertini; Evani, Lentini, Mannini, Donadoni; Vialli, Baggio.

Silvio Berlusconi, de voorzitter van AC Milaan, heeft zijn beklag gedaan over de regel dat Italiaanse voetbalclubs slechts drie buitenlanders mogen opstellen. Hij zei in een radio-interview dat hiermee voor 50 miljoen dollar wordt weggegooid. In Italië moeten onder de zestien namen op het formulier voor competitie- en bekerwedstrijden dertien autochtonen voorkomen. Berlusconi mag drie buitenlanders laten spelen. Maar hij wil ook de mogelijkheid krijgen daarnaast extra buitenlandse spelers op de reservebank plaats te laten nemen. Dan kan bijvoorbeeld Papin door Gullit vervangen worden.

Jean-Pierre Papin, de nieuwste aanwinst van de kapitaalkrachtige Berlusconi, is het roerend met zijn broodheer eens. “Er heerst veel spanning in de groep”, vertelde hij een verslaggever van de Gazzetta Dello Sport in Sofia waar hij met het Franse elftal woensdag de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije speelt.

Het afgelopen weekeinde, het eerste in de serie A anno 1992/1993, zat in Italië voor een kapitaal op de tribunes. Bij AC Milan keken Gullit, Savicevic en Boban noodgedwongen toe. Hetzelfde lot was buitenlandse sterren als Ruben Sosa (Inter), Platt (Juventus) en Mazinho (Fiorentina) beschoren.