Zagreb maakt geen verschil tussen vluchteling en strijder

LJUBLJANA/ DEN HAAG, 8 SEPT. Van vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië wordt niet geregistreerd of zij aan de strijd hebben deelgenomen. Evenmin wordt aan hen gevraagd of zij op termijn, bijvoorbeeld na een periode van revalidatie, willen terugkeren om de wapens weer op te nemen. Het is dan ook niet uitgesloten dat zich opnieuw "soldaten' zullen bevinden onder het tweede transport van het Rode Kruis, met 500 vluchtelingen, dat volgende week in Utrecht wordt verwacht.

Dat zegt een woordvoerder van het bureau voor vluchtelingen van de Kroatische regering in Zagreb, J. Esterajher, in een reactie op de beroering die in Nederland is ontstaan over uitlatingen van Kroatisch-Bosnische strijders die vorige week donderdag in Nederland zijn gearriveerd. Enkelen zeiden na herstel van hun verwondingen het strijdperk weer te willen betreden. Volgens Esterajher is de Nederlandse regering vorige week niet geïnformeerd over het feit dat zich onder de vluchtelingen ook strijders bevonden “omdat wij zelf die informatie niet hebben”.

Niet bekend

Niet bekend

Morgen vertrekken uit Kroatië 250 mannen naar Nederland uit een groep van ongeveer 325 Bosniërs die hebben geweigerd nog langer in het leger te dienen. Zij hebben toestemming gekregen vrouw en kinderen mee te nemen. Het eerste gedeelte van de groep, 79 mannen, kwam vorige week aan in het opvangcentrum in Zeewolde.

Justitie zal extra alert zijn op het handhaven van de rust onder de vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië. “Het is niet de bedoeling dat de oorlog hier wordt voortgezet”, aldus een woordvoerder van Justitie. Aanleiding voor een verscherpt toezicht op vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië is onder meer het optreden van een groep van 13 vluchtelingen uit Kosovo in en om het asielzoekerscentrum in de Limburgse gemeente Spaubeek.

Volgens een woordvoerder van de Interim-stichting Opvang Asielzoekers intimideerden zij vluchtelingen in het opvangcentrum en mensen daarbuiten. Hij onderstreept dat de dreigementen nadrukkelijk geen etnische achtergrond hadden, “eerder een criminele”. De betrokken vluchtelingen, die andere vluchtelingen en inwoners van Spaubeek (onder meer met knuppels) bedreigden, zijn vorige week maandag door de politie over andere centra in het land verspreid.

Ook uitlatingen van Bosnische soldaten die vorige week in Nederland arriveerden en in de voormalige Casimir-kazerne in Roermond werden ondergebracht, geven Justitie reden tot ongerustheid. In Het Parool zei een 20-jarige Bosnische soldaat gisteren dat hij gek werd toen hij hoorde dat ook Servische vluchtelingen in het opvangcentrum in Roermond zaten. “Die moet ik niet tegenkomen. Ik maak ze ter plekke af, ook onschuldige vrouwen en kinderen. Dat doen ze toch ook met onze vrouwen en kinderen?” Tegen dergelijke uitlatingen kan Justitie niets ondernemen, aldus een woordvoerder., “maar we moeten er wel voor zorgen dat ze hun dreigementen niet uitvoeren”.

De Interim-stichting Opvang Asielzoekers stelde zich aanvankelijk op het standpunt dat alle vluchtelingen hulp nodig hebben, ongeacht hun afkomst. De stichting houdt bij de plaatsing van vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië nu wel rekening met de afkomst van de betrokkenen. Servische vluchtelingen, van wie er de afgelopen weken ongeveer 35 in Nederland werden opgevangen, worden voortaan niet meer in centra met andere groepen uit het voormalige Joegoslavië ondergebracht.