Van der Giessen favoriet op beurs

AMSTERDAM, 8 SEPT. Op een rustige Amsterdamse effectenmarkt was vanochtend scheepsbouwer Van der Giessen- de Noord gevraagd op grond van de beslissing schuldeiser NIB af te kopen, detaillist Goudsmit kelderde verder en Heineken leed onder winstnemingen.

AMSTERDAM Voor de algemene stemmingsindex betekenden de diverse individuele hoog- of laagstandjes weinig, want die steeg 0,2 punt tot 109,50.

Van der Giessen-de Noord zag het besluit om zich financieel los te maken van de overheid en een herfinanciering uit te voeren met als gevolg een vermoedelijk hogere winst per aandeel sterk beloond. De koers vloog omhoog met 23 procent (20 gulden) om te belanden op 106 gulden.

Van de actieve fondsen was Heineken opnieuw de gebeten hond. Aanhoudende winstnemingen van vooral Britse zijde deden de prijs nog eens 2,70 afkalven tot 164,30. Maandag was al 5,70 verloren.

Amev, die donderdag met halfjaarcijfers komt, werkte zich op 55,40 gulden acht dubbeltjes op. Polygram was 40 cent beter op 45,40 en Bührmann-Tetterode klom 30 cent naar 34,40. VNU zette de opgaande lijn met twee kwartjes voort tot 78,20 gulden.

De beurs van New York was gisteren gesloten wegens Labor Day.

LONDEN De Britse aandelenkoersen ondervonden vandaag steun van recente opiniepeilingen die uitwezen dat de Fransen in meerderheid achter "Maastricht' staan. Het FTSE-100 gemiddelde opende vanmorgen hoger op 2.378,60 en klom op tot 2.389,10 waarna het iets terugviel. Tegen het middaguur stond de FTSE op 2.383,20.

FRANKFURT Gesteund door aantrekkende obligatiekoersen, openden de aandelenmarkt licht hoger. De Dax-30 index boekte bij opening een vooruitgang van 9,31 punten tot bijna 1.550. Mercedes-Benz, Volkswagen en BMW waren vanochtend gevraagd.

TOKIO De Japanse aandelen verloren vandaag opnieuw terrein. De Nikkei aandelenindex daalde met 157,76 punten (O,86 procent) tot 18.282,42 bij een omzet van 400 miljoen aandelen.