Rode Khmer wil grotere rol bij bestuur

PHNOM PENH, 8 SEPT. Een woordvoerder van de Rode Khmer heeft gisteren op een persconferentie gezegd dat de vredesmacht van de Verenigde Naties (VN) in Cambodja niet in staat is neutraliteit in het land te garanderen. Volgens woordvoerder Tep Khunnal is de UNTAC (de overgangsmacht van de VN in Cambodja) alleen niet in staat het vredesproces te regelen.

De Rode Khmer is er voorstander van dat afvaardigingen van de vier partijen in Cambodja meebesturen en ook zeggenschap hebben bij het opzetten van een politiemacht. Dit al eerder gedane voorstel was tijdens de lange onderhandelingen over het vredesakkoord van Cambodja verworpen.

Khunnal zei dat als het voorstel nu zou worden geaccepteerd, de Rode Khmer alsnog zou meewerken aan de ontwapening van al haar troepen. (Reuter)