Rente stijgt in Zweden van 16 naar 24 procent

ROTTERDAM, 8 SEPT. De Zweedse centrale bank heeft het promessedisconto, het tarief waartegen commerciële banken bij de centrale bank lenen, met acht procentpunten verhoogd van 16 naar 24 procent. Dat heeft de Riksbanken vanochtend bekendgemaakt.

De bank wil op die manier duidelijk maken dat de koers van de Zweeds kroon ten opzichte van andere valuta onveranderd blijft. Bovendien moet de dramatische ingreep tonen dat de Zweedse monetaire autoriteiten er alles aan zullen doen hun valuta op peil te houden.

In Noorwegen deelde de centrale bank mee de koers van de Noorse kroon te verdedigen als dat nodig blijkt te zijn. Gisteren verhoogde Noorwegen de rente met een procentpunt om de waarde van de Noorse kroon te beschermen. Beleggingen in Noorse kronen kunnen steeds moeilijker concurreren met de hoge rente in Finland en Zweden.

De Zweedse renteverhoging volgde op het Finse besluit eerder vanochtend om de koers van de Finse mark vrij te laten fluctueren ten opzichte van de overige Europese munten. Nu moet het spel van vraag en aanbod de waarde van de Finse mark bepalen.

In juni vorig jaar besloot Finland, in navolging van Noorwegen en Zweden, zijn munteenheid aan de ecu te koppelen. Dat besluit hield verband met de plannen voor nauwere betrekkingen tussen de EG en de EVA (Europese Vrijhandels Associatie), waar Finland lid van is.

In november zag de Finse regering zich evenwel genoodzaakt tot een devaluatie. De kwestie leidde destijds tot het aftreden van Markku Puntilla, een van de bestuursleden van de Finse centrale bank. Een dag na de devaluatie overleefde de regering een motie van wantrouwen, die was ingediend wegens haar economische beleid.

Het vertrouwen in het Finse beleid is nog altijd niet teruggekeerd. Daar komt bij dat het Franse referendum op 20 september over verdere eenwording van de EG voor de nodige onrust op de valutamarkten zorgt, wat het vrijwel onmogelijk maakt de koers van de Finse mark ten opzichte van de ecu op peil te houden.