Rabin: tussentijds akkoord

WASHINGTON, 8 SEPT. Israel is bereid met Syrië een tussentijdse veiligheidsregeling te treffen, terwijl onderhandelaars van beide landen werken aan een definitief verdesakkoord. Dat heeft premier Rabin gisteren gezegd tijdens een toespraak per satelliet tot een bijeenkomst van de Amerikaans-joodse organisatie B'nai B'rith.

Rabins gaf voor het eerst commentaar op de jongste ronde in het vredesoverleg over het Midden-Oosten, dat de afgelopen weken in Washington is gehouden en volgende week wordt hervat. Volgens Rabin heeft Syrië in Washington een “onvolledig” vredesvoorstel gedaan, omdat het geen regeling omvat van diplomatieke en handelsbetrekkingen. “Als ik hun positie goed begrijp willen ze in ruil voor onze volledige terugtrekking van de Golan-vlakte alleen de vrede tekenen, maar geen normalisering van de betrekkingen - geen open grenzen, geen ambassades, geen commerciële en culturele betrekkingen”, aldus Rabin, die zei dat het nog wel een half jaar kan duren voor een definitief vredesakkoord is bereikt.

In zijn toespraak riep hij de Palestijnse onderhandelaars op om het Israelische voorstel te accepteren voor plaatselijke verkiezingen in de bezette gebieden en een vijfjarige periode van tussentijds zelfbestuur.

Faisal al-Husseini, de leider van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie bij het Midden-Oosten-overleg, heeft gisteren in Den Haag premier Rabin beschuldigd van “onbuigzaamheid”. Husseini sprak tijdens een persconferentie na afloop van een gesprek met minister van buitenlandse zaken Hans van den Broek, waarbij hij heeft gevraagd om een grotere betrokkenheid van EG-landen bij het vredesoverleg. Husseini beschuldigde Rabin ervan zijn belofte gebroken te hebben dat hij de bouw van nederzettingen in de bezette gebieden drastisch zou verminderen. Hij verwees naar de zondag bekend geworden Israelische begrotingsvoorstellen voor het komende jaar, waarin 1 miljard dollar is gereserveerd voor de nederzettingen. De sfeer van de onderhandelingen zal er volgens Husseini niet beter op worden. Het Israelische voorstel voor Palestijns zelfbestuur zal steen des aanstoots blijven. “Palestijnse bestuurders staan nu onder Israëlisch toezicht. Waar het ons om gaat, is dat zij dat kunnen veranderen en straks zelf intiatieven kunnen ontplooien en nieuwe wetten kunnen uitvaardigen”, aldus Husseini. (AP, ANP, AFP, Reuter)