Protestactie van Tökés voortgezet

BOEKAREST, 8 SEPT. László Tökés, de dominee wiens arrestatie in december 1989 de aanleiding vormde tot de opstand tegen het bewind van de Roemeense leider Ceausescu, zet zijn een week geleden begonnen hongerstaking voort en heeft een aanbod van president Iliescu voor een gesprek afgewezen.

Tökés begon zijn hongerstaking op 2 september, uit protest tegen het feit dat in Roemenië nooit een onderzoek is ingesteld naar de vraag, wie verantwoordelijk is voor de dood van de 1033 mensen die bij de revolutie van december 1989 om het leven zijn gekomen, laat staan dat die verantwoordelijken zijn gestraft. Toen Iliescu opriep tot een dialoog, reageerde Tökés daar aanvankelijk op door de president te vragen hem te ontmoeten, een verzoek waarop Iliescu positief reageerde. Tökés veranderde echter van mening nadat Iliescu tijdens een interview met de Roemeense radio zondagavond zei dat de hongerstaking een “politieke afleidingsmanoeuvre” is.

Tökés reageerde gisteren boos op die uitlating. “Het is weerzinwekkend dat de president van Roemenië mijn gebaar net zo uitlegt als Roemeniës laatste dictator, die mijn protesten als opruiing zag”, aldus Tökés. “Als de zaken zo liggen kan ik geen eerlijke dialoog met hem voeren.”

Van diverse kanten is Tökés onder druk gezet om zijn actie op te geven, gezien de parlements- en presidentsverkiezingen van later deze maand. Ook de Democratische Conventie - de belangrijkste oppositiegroepering - heeft hem gevraagd zijn hongerstaking te beëindigen, omdat die de vreedzame aanloop tot de verkiezingen zou kunnen beïnvloeden.

Tökés heeft echter ook steun gekregen. Het hoofd van de Roemeens-orthodoxe kerk in de Banaat, Nicolae Corneanu, en Ernst Neumann, de leider van de joodse gemeenschap in Timisoara en omstreken, betuigden Tökés gisteren hun solidariteit door samen met hem een oecumenische dienst te leiden. (Reuter, AP)