McEnroe windt zich zelfs niet meer op

NEW YORK, 8 SEPT. Alle gewrichten protesteren tegenwoordig, de knie is gewikkeld in een bandage. Jaren toptennis hebben de vroeg grijzende en kalende John McEnroe fysiek niet gespaard. De magie rond zijn enorme tennistalent leeft dan ook meer en meer alleen nog maar in de herinnering voort. Want een serieuze partij voor de absolute tennisazen is de 33-jarige New Yorker, die tegenwoordig ook in Malibu woont, in het profcircuit al geruime tijd niet meer.

Zelfs niet op zijn favoriete ondergrond, op zijn "eigen' toernooi dat hij vier keer heeft gewonnen. McEnroe was zelf de eerste om dat gisteren te onderkennen op Flushing Meadow na zijn vernietigende nederlaag (6-2, 6-2, 7-6) tegen Jim Courier. “De topspelers zijn me tegenwoordig duidelijk een stap voor. Ik ben volslagen overklast door Jim. Ik kan ook geen zwak onderdeel in zijn tennis opnoemen.”

Uit McEnroe's verhaal na afloop werd niet duidelijk of hij zijn laatste US Open, dat hij vier keer heeft gewonnen, heeft gespeeld. Onder leiding van zijn nieuwe sportpsycholoog Larry Stefanki heeft de Amerikaan ook hard aan zijn fysieke conditie geschaafd. Maar McEnroe die jaren in de veronderstelling heeft verkeerd dat hij - het eenmalige talent - het wel op zijn techniek zou redden wordt tegenwoordig door de hard-hitters in het tennis simpel gedeklasseerd. Het is zelfs zo evident dat hij zich niet eens al te druk meer kan maken over verkeerde beslissingen van umpires of lijnrechters. Van de schofferingen die hij dit korps in de loop der jaren heeft toegesnauwd zou een aardige bloemlezing zijn samen te stellen. Maar gisteren beperkten de balorigheden zich tot het laten verwijderen van een fotograaf die de euvele moed had zijn camera in werking te stellen op het moment dat McEnroe wilde gaan serveren.

In totaal hebben McEnroe en Courier tien Grand-Slamtitels achter hun naam staan. McEnroe zeven en Courier drie. Niettemin was het bijna gênant zoals de man met de bonkige speelstijl uit Dade City zijn tegenstander over de baan joeg. “Ik mag dan misschien de ballen niet zo mooi slaan als een aantal andere spelers, maar ik heb andere talenten die minstens even effectief zijn”, meent Courier. Niemand zal hem tegenspreken. Want de voormalige honkballer heeft een forehand die de bal een duizelingwekkende versnelling kan geven.

Op de US Open lijkt Courier precies op tijd de grote vorm te hebben die bij hem de afgelopen maanden heeft ontbroken. Courier: “Die terugslag is begrijpelijk. Want als ik op de eerste maanden van 1992 terugkijk dan kan ik nog niet geloven wat ik allemaal heb gepresteerd. Drie maanden niet verloren, vier toernooien achter elkaar gewonnen, op twee verschillende continenten en op twee verschillende baansoorten. Maar na deze wedstrijd durf ik te zeggen dat ik me in tijden niet zo goed heb gevoeld.

Courier was gisteren de eerste speler bij de mannen die zich plaatste voor de kwartfinale. Later voegden de Rus Alexander Volkov, Pete Sampras en Andre Agassi zich bij Courier. Sampras vocht al voor de tweede keer een zwaar bevochten vijfsetter uit. Dit keer tegen Fransman Guy Forget, die nog nooit de vierde ronde op Flushing Meadow had bereikt. De Fransman controleerde de wedstrijd maar in de vierde set verslapte zijn concentratie. Dat bleek fataal tegen Sampras, de US Open winnaar van twee jaar geleden, die met 6-3, 1-6, 1-6, 6-4, 6-3, won. Agassi, die morgen tegen Courier speelt, versloeg de Spanjaard Costa in drie sets (6-4, 6-3, 6-2)

Bij de vrouwen zijn inmiddels de acht kwartfinalisten bekend. Seles, Hy, Sabatini, Magdalene Maleeva, Marie Joe Fernandez, Maleeva-Fragniere, Sanchez-Vicario en Graf.