Mafia dumpt chemisch afval in Somalië

NAIROBI, 8 SEPT. De Italiaanse onderwereld stort illegaal gevaarlijk chemisch afval in Somalië. Dit zei gisteren in de hoofdstad Mogadishu een vertegenwoordiger van het Verenigde Somalische Congres (USC), een van de gewapende groepen in dit door burgeroorlog verdeelde Oostafrikaanse land. Hij gaf geen nadere bijzonderheden over waar het afval zou zijn opgeslagen.

In het weekeinde had een hoge functionaris van de Verenigde Naties eenzelfde beschuldiging geuit. Mostafa Tolba, hoofd van de VN-milieuorganisatie UNEP, zei vrijdag in Nairobi dat een miljoen ton chemisch afval was gestort in Somalië. “We hebben te doen met een mafia. Enkele van mijn collega's vrezen voor hun leven”, zei Tolba op de vraag of hij kon onthullen hoe hij aan zijn informatie was gekomen. “Ik wil geen details geven want deze mensen maken veel winst. Ze kunnen iedereen vermoorden die hun zaakjes bedreigen”.

Volgens Tolba maken Italiaanse bedrijven misbruik van de afwezigheid van een regering in Somalië om zo chemisch afval te storten. Van een Italiaans bedrijf werd in 1988 ontdekt dat het illegaal chemisch afval had gestort in Nigeria.