Gullit blijft in hoofdrol bij Milan geloven

NUENEN, 8 SEPT. Was de wens de vader van de gedachte of schetste Ruud Gullit gisteren een realistisch beeld van de gewijzigde arbeidsomstandigheden bij AC Milan? Na aankomst in het trainingskamp van het Nederlands elftal, dat morgenavond in Eindhoven oefent tegen Italië, wilde de Amsterdammer nu ook weleens in zijn eigen taal uitleggen wat de werkelijke situatie is bij de veel besproken club van Silvio Berlusconi.

Algemeen wordt aangenomen dat zijn rol dit seizoen beperkt zal blijven tot die van reservespeler nu Jean-Pierre Papin de gelederen binnen de rossoneri heeft versterkt. En er bovendien nog vier buitenlanders op de indrukwekkende loonlijst staan, terwijl er slechts drie in de Serie A mogen worden opgesteld. De vorige week dertig jaar geworden Gullit, jarenlang het uithangbord van AC Milan, zou daarmee op een dood spoor zijn beland. Afgelopen weekeinde werd het begin van een mogelijk roemloos einde zichtbaar toen Gullit op de tribune moest plaatsnemen bij de eerste competitiewedstrijd tegen Foggia. Het grote idool veranderde in de Italiaanse media tot Kop van Jut.

Maar de aanvoerder van het Nederlands elftal geeft aan de gang van zaken bij Milan een heel andere uitleg. In Nuenen, waar het door Nederland zwervende Oranje dit keer een onderkomen heeft gezocht, probeerde hij duidelijk te maken dat de Zwarte Tulp nog volop bloeit in het San Siro. Berlusconi hoopt met zijn kapitale selectie van 24 contractspelers een traditie te doorbreken, aldus Gullit. Met zeventig tot tachtig loodzware wedstrijden per seizoen, wil de media-magnaat een brede selectie creëren, waarin de spelers elkaar voortdurend aflossen. “Daarom speelde ik afgelopen zondag niet. Ik ben pas hersteld van een rugblessure. Nu voel ik me morgen fit genoeg om met het Nederlands elftal mee te doen en kan ik zondag met Milan van de partij zijn tegen Pescara.”

Gullit is ervan overtuigd dat trainer Fabio Capello hem komend weekeinde zal inzetten. Hoewel hij geen enkele toezegging heeft gekregen. “Ik voel dat zo. Na vijf knie-operaties vind ik het geen probleem niet elke wedstrijd te spelen”, probeert hij de ontstane situatie in zijn voordeel uit te leggen. “Berlusconi heeft ons (Gullit doelt op zichzelf, Rijkaard en Van Basten, red) deze zomer duidelijk gemaakt wat hij voor ogen heeft met AC Milan. Hij wil werken zoals de profbasketbalteams in de Amerikaanse NBA. Gelijkwaardige spelers moeten elkaar voortdurend aflossen zonder dat het team aan kwaliteit inboet. Niemand heeft een vaste plaats.”

“Je zag op de Spelen dat Larry Bird ook niet elke wedstrijd werd opgesteld in het Dream Team. Toch was hij een van de vedettes. Het werkt een situatie in de hand dat de trainer voortdurend kan beschikken over honderd procent fitte spelers. Baresi bleef afgelopen zondag aan de kant met een spierblessure. Maar vroeger had hij gewoon gespeeld. Met zeven wedstrijden in een maand kan dat niet meer.”

Als Gullit stelt dat dit seizoen moet uitwijzen of het Berlusconi-plan werkt, klinkt er voor het eerst enige twijfel in de stem van Gullit. “Natuurlijk is het voor iedereen even wennen. Voor de spelers, de trainer en de supporters. Het nieuwe systeem werkt speculaties in de hand die nergens op slaan. De Italiaanse pers richt zich voornamelijk op de spelers die aan de kant blijven. Zij moeten er dan voor zorgen dat ze oppervlakkige antwoorden geven. Je mag nooit het achterste van je tong laten zien. Want we hebben afgesproken dat we niet ons eigen nest bevuilen.”

Dat de tifosi in het San Siro zondag zijn naam scandeerden deed hem goed. Er is geen haar op het gekortwiekte rastakapsel die denkt aan opgeven. Hoewel het een veeg teken mag worden genoemd dat hij aarzelt met de ondertekening van een nieuw contract. “Daar heb ik mijn redenen voor en wil ik nu niet over uitweiden. In elk geval is er geen enkele andere aanbieding aan de orde. Ook niet het contract dat ik in Japan kon tekenen. Ik heb in dat land contacten omdat ik voor Japanees Airlines een reclamespot heb gemaakt. Je leeft daar in een andere wereld met een andere cultuur en tradities. De overstap naar Japan zou je goed moeten overwegen.”

Morgen, in het oranjeshirt tegen Italië, krijgt Gullit de kans om aan te tonen wat hij nog waard is. Bondscoach Dick Advocaat heeft laten doorschemeren dat hij Gullit in de basisploeg opstelt zo lang hij hem selecteert. “Want je kunt hem moeilijk over laten komen om bij Oranje op de bank te zetten.” Gullit heeft geen idee hoe lang zijn interlandcarrière nog wordt verlengd. Of hij het WK haalt kan hij met geen mogelijkheid voorspellen. “Ik leef van week tot week. Ik weet soms niet eens tegen wie we de volgende wedstrijd spelen.”

In Zweden, op het Europees kampioenschap, kon Gullit niet zo imponeren als in de voorbereiding. Dat had alles te maken met zijn directe tegenstanders. Toen het er op aankwam moest hij als rechtsbuiten voortdurend de opkomende linksbacks onschadelijk maken. Want in zijn rug boog Rijkaard te veel naar het centrum en had Van Aerle als mandekker zijn handen vol aan een spits. De verdedigende arbeid vereiste een energie die Gullit niet meer kon opbrengen. Tegen Denemarken, toen Andersen voortdurend langs hem spurtte, vormde Gullit een gevaar voor zijn eigen ploeg.

Advocaat onderkende het probleem en wilde hem in de rust wisselen, maar de scheidende bondscoach Rinus Michels durfde de confrontatie met zijn vedette op dat moment niet aan. Inmiddels heeft Advocaat een evaluatiegesprek gehad van drie kwartier met Gullit. De sterspeler wekte gisteren niet de indruk dat er in dat onderhoud een oplossing is gevonden. Nog steeds vindt Gullit dat Oranje met opgeheven hoofd het EK heeft verlaten en hij distantieert zich van de kritiek van onder anderen ex-ploeggenoot Adri van Tiggelen die vond dat de buitenlanders in het Nederlands elftal zich moeten afvragen of ze nog wel gemotiveerd genoeg zijn om aan een nieuw kwalificatietoernooi te beginnen.

“Dat heeft Van Tiggelen kunnen zeggen omdat hij zelf stopte”, bijt Gullit van zich af. “Ik neem hem dat toch wel kwalijk. Want zoiets zeg je niet over je medespelers. Ik constateer alleen maar dat wij op het EK een heel goede indruk hebben achtergelaten. Niemand viel wat te verwijten, er is keihard gewerkt. In Italië wees een enquête uit dat tachtig procent van de voetballiefhebbers het een ramp vond dat Nederland was uitgeschakeld. We hebben daar met avontuurlijk voetbal iets goeds neergezet dat we op weg naar het WK moeten perfectioneren.”

    • Erik Oudshoorn