Groenenboom nieuwe topman Internatio

ROTTERDAM, 8 SEPT. De voormalige "televisiebaas' van Philips, drs. P.J. Groenenboom, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het Rotterdamse handelsconcern Internatio Müller. Groenenboom lost bij Internatio G.J. Doeksen af, die sinds het vertrek van M. Thomassen als plaatsvervangend voorzitter fungeert.

Groenenboom (56) was tot half juli van dit jaar algemeen directeur bij de Philips-divisie Consumer Electronics en in die functie onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van High Definition Television, HDTV. Het nieuws, deze zomer, dat Groenenboom die functie had neergelegd zorgde voor grote onrust onder beleggers.

Het vertrek van Groenenboom bij consumenten elektronica werd in verband gebracht met de moeizame ontwikkelingen rondom het nieuwe televisiesysteem voor Europa. Nu Philips de technologie bijna gereed heeft - de eerste HDTV-toestellen moeten al in 1994 op de markt komen - wordt steeds evidenter dat er binnen de EG veel weerstand bestaat tegen de invoering van de nieuwe technologie die Philips in samenwerking met onder andere Thomson heeft ontwikkeld. Vooral programmamakers en omroepen hebben moeite met de omschakeling omdat ze hun apparatuur moeten vervangen. Philips heeft overigens altijd ontkend dat de plotselinge wijziging in de carrière van Groeneboom in verband stond met HDTV.

In eerste instantie werd Groenenboom benoemd tot adviseur van de Groepsraad van het concern, het hoogste bestuursgremium. Naar nu blijkt, niet meer dan een tijdelijk onderdak.

Bij Internatio wordt Groenenboom de opvolger van M. Thomassen die eind vorig jaar zonder opgaaf van reden is afgetreden. Aangenomen mag worden dat het vertrek van Thomassen te maken heeft met de slechte resultaten die IM in de afgelopen twee jaar heeft geboekt.

Om het tij te keren heeft het Rotterdamse bedrijf een ingrijpende reorganisatie in gang gezet. Van oudsher was Internatio Müller een breed gespreid conglomeraat met activiteiten in de sectoren transport, elektrotechniek en handel. Internatio Müller wil zich toeleggen op handel en techniek.

Recente cijfers illustreren de moeilijkheden van IM. Vorig jaar boekte de onderneming een verlies van 120 miljoen gulden. Daaronder viel een herstructureringslast van 90 miljoen. Over het eerste half jaar kon het bedrijf een winst van 15, 2 miljoen gulden laten zien.