Ghanese "bende' weinig professioneel

AMSTERDAM, 8 SEPT. Vliegtuigen werden bij herhaling gemist, contactpersonen kwamen niet op de afgesproken tijd opdagen, twee hoogbejaarde drugkoeriers bleken - eenmaal in Amerika gearriveerd - geen woord Engels te verstaan en terwijl de ene smokkelaar na de andere werd gearresteerd, bleven de leiders alle deals in extenso bespreken over de telefoon. De organisatie van de "Ghanese drugbende', die begin dit jaar met veel publiciteit in Amsterdam werd opgerold, vertoonde amateuristische trekjes. Dat bleek gisteren tijdens de behandeling van de zaak voor de Amsterdamse rechtbank, waarbij acht bendeleden terrechtstonden.

Het omvangrijke proces, waarbij 22 verdachten terecht moeten staan, zal tot en met donderdag duren. De behandeling van de zaak nam gisteren zoveel tijd in beslag dat de officier van justitie niet aan zijn eisen toekwam. Pas morgen zullen de eerste requisitoiren en pleidooien worden gehouden.

De rechtbank behandelde gisteren de zaak tegen de Ghanese Y. D., die als hoofdverdachte in het proces beschouwd wordt. Samen met de voortvluchtige verdachte D. dook zijn naam voor het eerst op in begin 1991 bij het onderzoek naar een andere drugbende. In mei 1991 werd bovendien een vrouw van Zwitsers-Ghanese afkomst door de Amsterdamse politie gevolgd en in Brussel gearresteerd. De vrouw, die 1,2 kilo heroïne bij zich droeg, bleek eveneens in contact te staan met de verdachten.

Bij het onderzoek van de politie speelde vooral de telefoongesprekken een rol, die maandenlang probleemloos werden afgetapt op het woonadres van de verdachte in de Bijlmermeer. Via de telefoon werden de smokkeloperaties, die vooral heroïne betroffen, uitgebreid besproken. Dat bleef het geval nadat een aantal koeriers in Italië, Nederland, Duitsland en Engeland waren gearresteerd. De politie besloot begin maart van dit jaar de bende op te rollen, nadat duidelijk was geworden dat D. naar het buitenland wilde vluchten. Dit gebeurde nadat twee vrouwelijke drugkoeriers op Schiphol werden aangehouden.

Behalve D. stonden gisteren een aantal verdachten terecht wegens het smokkelen van heroïne en cocaïne. De drugs werden vervoerd in zogenoemmde bodypacks op het lichaam, of verpakt in plastic balletjes ingeslikt. Het ging om hoeveelheden die varieerden van enkele honderden grammen tot meer dan een kilo. De koeriers werden geronseld in de directe vrienden- en familiekring en kregen tienduizend gulden per transport. De meeste verdachten bleken gelegenheidskoeriers, die voor het eerst in aanraking waren gekomen met Justitie.

De amateuristische aanpak van de bende staat in schril contrast met de berichten die de Amsterdamse politie deed uitgaan na het oprollen van het netwerk. Van een “zeer professionele organisatie” en enorme winsten die met de activiteiten zouden zijn behaald, bleek vooralsnog weinig. Ook de 1500 adressen van Ghanezen in de Bijlmer die volgens de politie “op een of andere manier” bij het netwerk betrokken waren, kwamen niet in de processtukken voor.

Tevens bleef gisteren onduidelijk wat de relevantie voor het onderzoek was van het aantal van tienduizend illegale Ghanezen in de Bijlmer dat door de politie werd genoemd. Deze schattingen en de overige uitlatingen werden eerder zwaar gekritiseerd door ondermeer de stadsdeelraad Zuid-Oost en de Ghanese consul.

De precieze omvang van de smokkelorganisatie werd gisteren niet duidelijk. De aangebrachte zaken betroffen in totaal enkele kilo's drugs. Officier van justitie mr. N. Schaar bleek het lidmaatschap van een criminele organsatie van de dagvaarding van de meeste verdachten te hebben geschrapt. Hij meent evenwel dat, ondanks het gebrek aan professionaliteit, wel gesproken kan worden van een organisatie. Hij wijst daarbij op het brede internationale netwerk van de bende. In totaal wist de politie een honderdtal transport en te achterhalen, en er zijn 94 mensen in de Verenigde Staten en Europa aangehouden.