Drie Afghanen publiek opgehangen

KABUL, 8 SEPT. Onder luide toejuichingen van vele duizenden toeschouwers zijn gisteren in de Afghaanse hoofdstad Kabul drie mannen in het openbaar opgehangen. De executie van de drie, die waren veroordeeld voor moord, diefstal en afpersing, is de eerste sinds de nieuwe regering in april deislamitische wet van kracht liet worden.

Volgens de minister van defensie was de openbare executie een noodzakelijk voorbeeld bij de pogingen rust en orde in de hoofdstad terug te laten keren. De lijken blijven volgens een regeringswoordvoerder nog een tijdje in het park hangen om mogelijke criminelen af te schrikken.

Onder de islamitische wet kunnen ook mensen die alcohol drinken of drugs gebruiken ter dood worden veroordeeld of worden gestraft met het afhakken van handen of voeten. In de gevangenis wachten nog vele tientallen veroordeelden op hun executie.

De ophanging van de mannen, geen van allen ouder dan 25 jaar, had plaats in een park en werd bijgewoond door een luid juichende en scanderende menigte. Na het wegtrappen van de tafels onder de voeten van de drie werd door de toeschouwers luidkeels de grootheid van Allah geprezen. Een vierde veroordeelde die ook gisteren zou worden opgehangen zou zelfmoord hebben gepleegd. (Reuter, AP)