Dollar en pond omlaag tegen D-mark

ROTTERDAM, 8 SEPT. De koers van de dollar zakte vanmorgen opnieuw weg tegen de D-mark. Op de valutamarkt van Amsterdam stond de Amerikaanse munt om 10.00 uur op 1,5720 gulden, na een slotkoers van 1,5805 gulden op maandag. Tegen het middaguur stond de dollar op een koers van 1,5707 gulden (1,3936 D-mark). Het na-oorlogse dieptepunt van 1,3880 mark werd vorige week bereikt.

Dat de dollar vanmorgen daalde kwam voornamelijk omdat Finland besloot de koers van zijn munteenheid, de markka, tijdelijk los te koppelen van die van de munteenheden van de landen van de Europese Gemeenschap. Dat leidde tot een forse koersdaling voor de Finse munt, en een sterke vraag naar de D-mark.

De hernieuwde belangstelling voor de Duitse mark leidde tevens tot een koersdaling van het pond sterling. Vanmiddag noteerde de Britse munteenheid in Amsterdam 3,1460 gulden na een slotkoers van 3,1535 gulden op maandag. Daarmee bevindt het pond zich nog maar 1,5 cent boven de laagst toegestane koers binnen het Europees Monetair Stelsel. Tegenover de mark dook het pond onder de 2,79 mark.