Dagelijks tekort: 120 ton; VN: donderdag zit Sarajevo zonder voedsel

LJUBLJANA, 8 SEPT. Donderdag komen de 300.000 inwoners van Sarajevo zonder voedsel te zitten. Dat heeft gisteren het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) gezegd.

Alleen als de luchtbrug zou worden hervat of de transporten over land drastisch worden opgevoerd kan die situatie zich nog wijzigen. De woordvoerder van de UNHCR in Sarajevo, Sylvana Foa, zei gisteren dat de 70 ton levensmiddelen die vrachtwagens nu per dag naar de stad brengen absoluut onvoldoende is. “Wij hebben op zijn minst 190 ton levensmiddelen per dag nodig in Sarajevo”, aldus Foa.

Zij waarschuwde ook dat duizenden mensen dreigen dood te vriezen wanneer de winter invalt. Een andere UNHCR-medewerker zei gisteren in Sarajevo: “Er moet dringend iets gedaan worden om een einde te maken aan dit gekkenhuis hier.”

De situatie in Sarajevo is snel verslechterd sinds vorige week donderdag het vliegveld van Sarajevo werd gesloten voor hulpvluchten, nadat een Italiaans militair transportvliegtuig met hulpgoederen werd neergeschoten. Daarbij kwamen de vier bemanningsleden om het leven. 70 procent van de stad zit zonder water sinds zaterdag een elektrische pomp was uitgevallen en de Serviërs in het door hen gecontroleerde stadsdeel Ilidza een hoofdverdeelkraan dichtdraaiden. Ze deden dat nadat zij waren aangevallen door het voornamelijk uit moslims bestaande regeringsleger. Vertegenwoordiger van de VN-vredesmacht hebben de afgelopen dagen zonder succes geprobeerd van de strijdende partijen een veiligheidsgarantie te krijgen voor monteurs, die klaar staan om de pomp te repareren. Het tekort aan water heeft er toe geleid dat in brand geschoten gebouwen niet meer geblust kunnen worden. Wanhopige Sarajevcani zetten pannen en potten buiten om regenwater op te vangen en trotseren de scherpschutters als ze met met flessen en emmers op zoek gaan naar tankwagens die drinkwater verdelen. Dertien mensen kwamen gisteren in Sarajevo bij de gevechten om het leven en 170 mensen raakten gewond.

Ook werd er fel gevochten bij de steden Bihac, Jajce en Mostar.