CPNB maakt verkoopcijfers bekend; Veel literatuur en Hollandse auteurs bij 25 bestsellers

AMSTERDAM, 8 SEPT. De Nederlandse literatuur levert een belangrijke bijdrage aan de bestsellers van de Nederlandse boekhandel. Onder de 25 best verkochte boeken uit de periode 1 januari 1991 tot 1 juli 1992 bevinden zich 8 Nederlandse romans, 1 verhalenbundel en 3 boeken met gebundelde stukjes. Bovenaan de lijst met bestsellers staat de roman Zwemmen met droog haar van Kees van Kooten, goed voor 148.000 verkochte exemplaren. Andere literaire boeken waarvan de verkoop boven de 50.000 exemplaren is uitgekomen zijn De Wetten, het debuut van Connie Palmen, In Afrika van Adriaan van Dis, het posthuum verschenen Mijn beter ik van Renate Rubinstein en Eerst grijs dan wit dan blauw van Ako-prijswinnares Margriet de Moor. Goed verkochte stukjesschrijvers waren Youp van t Hek, Yvonne Kroonenberg en Toon Hermans.

De cijfers zijn gisteren bekend gemaakt door de CPNB, bij de aankondiging van de jaarlijkse actie voor de Publieksprijs. Vanaf vandaag kunnen bezoekers van boekhandels en bibliotheken een stembiljet krijgen met honderd verschillende boektitels. Zij kunnen daarop aangeven welk recent verschenen boek bij hen het afgelopen jaar favoriet was. De titels zijn onderverdeeld in tien categorieën. In elke categorie zijn de tien best verkochte titels van de afgelopen anderhalf jaar vermeld.

Het is voor het eerst dat de Publieksprijs wordt toegekend voor één bepaald boek. De afgelopen vijf jaar moest het publiek uit een aantal auteurs in een bepaalde categorie kiezen. De uitslag wordt begin november bekend gemaakt. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 gulden verbonden en een sculptuur van Jeroen Henneman.

Opvallend aan de gisteren gepubliceerde Top 25 is dat er betrekkelijk weinig serieuze non-fictie op voorkomt. De best verkochte non-fictie-auteur is het kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk, op enige afstand gevolgd door de Elseviersbelastinggids en de bioloog Midas Dekkers met zijn boek Eten op je eigen. Andere opvallende resultaten zijn dat de eerste elf plaatsen in beslag worden genomen door Nederlanders en dat er ongeveer even veel vrouwelijke bestseller-auteurs zijn als mannelijke.

De cijfers van de CPNB zijn rechtstreeks bij de uitgevers verzameld, onder toezicht van een notaris en een accoutant. Dat neemt niet weg dat ze waar het individuele titels betreft met enig voorbehoud geïnterpreteerd moeten worden. In de eerste plaats gaat het om boeken die aan de Nederlandse boekhandel zijn geleverd. Wat via boekenclubs en aan Belgische boekhandels is verkocht, is buiten beschouwing gebleven. Daar komt bij dat er alleen nieuwe boeken zijn geteld, verschenen in de onderzochte anderhalf jaar. Een boek dat kort voor 1 januari 1991 is verschenen maar daarna wel heel goed is verkocht, zoals Van der Heijdens Advocaat van de hanen telt niet mee. En boeken die aan het begin van de periode zijn verschenen, hebben uiteraard veel meer kansen gekregen dan later uitgekomen titels. Het dit voorjaar verschenen Heren van de thee van Hella Haasse, dat nu op de 16de plaats staat, zou waarschijnlijk hoger zijn geeindigd als het een jaar langer in de winkels had gelegen. Ten slotte zijn er alleen boeken meegeteld waarover door de uitgever cijfers zijn verstrekt. Een belangrijke kandidaat die daardoor is afgevallen is de Bosatlas van Wolters-Noordhoff.

De CPNB is zich van al deze vertekeningen bewust. Na een aantal jaren hoopt men echter toch een redelijk beeld te kunnen geven van wat goed wordt verkocht. Omdat er steeds over een periode van anderhalf jaar wordt gemeten krijgt een boek dat op een ongunstig tijdstip verschijnt bovendien de gelegenheid om twee jaar achtereen op de lijst te komen, aldus CPNB-projectleider Just Enschedé.

    • Reinjan Mulder