Commissaris Albada stapt boos op; HCS vraagt uitstel van betaling aan

ROTTERDAM, 8 SEPT. Automatiseringsbedrijf HCS wordt vanaf vandaag definitief ontmanteld. Het concern HCS heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd voor drie van de werkmaatschappijen. Van één daarvan, het beursgenoteerde HCS Technology verwacht het bestuur een spoedig faillissement. Voor zes dochterondernemingen is al faillissement aangevraagd. De overblijvende dochterondernemingen en deelnemingen worden van de hand gedaan.

Dit heeft de directie van het beursgenoteerde concern bekend gemaakt.

Grootaandeelhouder van HCS, Unigro-topman E. Albada Jelgersma is vrijdag uit de raad van commissarissen gestapt. Volgens zijn woordvoerder wilde hij niet langer verantwoordelijkheid dragen voor de besluitvorming bij HCS.

HCS dat zich met name bezighoudt met de distributie en verkoop van kantoorapparatuur, verkeert sinds vorig jaar in grote financiële problemen. Bij een omzet van 929 miljoen gulden maakte de onderneming vorig jaar een verlies van 411 miljoen gulden. In juni werd HCS uit de officiële notering van de Amsterdamse Effectenbeurs gehaald.

Begin dit jaar werd door de banken een reorganisatie voor HCS in gang gezet. In HCS Beheer zijn alle "gezonde' onderdelen van HCS ondergebracht. In het beursgenoteerde HCS Technology resteerden de slechtlopende maatschappijen en deelnemingen, waaronder het Amerikaanse Savin. Ook deze maatschappij verkeert vanaf vandaag in uitstel van betaling, en een faillissement wordt door het bestuur verwacht.

De ontmanteling van HCS omvat de verkoop of sluiting van alle dochtermaatschappijen. De deelneming in Indigo Graphic Systems wordt verkocht aan de mede-aandeelhouder in dit bedrijf. Dit geldt ook voor dochteronderneming Manudax.

Infotec, een van de weinige succesvolle HCS-dochters, wordt op zelfstandige basis voortgezet. De voorgenomen verkoop van de dochtermaatschappijen HCS Building Automation en HCS Industrial Automation aan het automatiserings- en installatieconcern GTI gaat definitief door. Uitzendbureau Randstad koopt HCS Proffessional Services en HCS Opleidingen. Voor 100 van de 120 medewerkers bij de zes dochterondernemingen die bankroet gaan, is ontslag aangevraagd. HCS verwacht dat een kwart van hen onderdak zal vinden bij de HCS-dochters waarvan het voortbestaan niet in gevaar is.

HCS Technology werd in 1986 als verzameling van distributiebedrijven naar de beurs gebracht door de financier J.J. Kuijten. Hij gaf enige jaren terug de leiding over aan oud Nashua-topman H. van den Boogaard. In de jaren daarna nam HCS Technology in snel tempo andere ondernemingen over, om uit te groeien tot één van de grootste distributeurs van de wereld.

Om dat te bereiken werden ondernemingen van dezelfde omvang van HCS overgenomen, zoals de Duitse distributeur Infotec en het Amerikaanse Savin. Het laatstgenoemde bedrijf bleek een structureel verliesgevend.

Een reddingsoperatie door de banken van HCS en de drie particuliere financiers paardefokker L. Melchior, Begemann-president J. van den Nieuwenhuijzen en Unigro-topman E. Albada Jelgersma in de zomer van 1991 was voor de Amsterdamse Effectenbeurs reden om een onderzoek in te stellen naar handel met voorkennis. De Begemann-president bleek commissionair Suez Kooijman de opdracht te hebben gegeven om de koers naar beneden te brengen om een voordeliger emissiekoers te krijgen. De commissionair werd door het beursbestuur gestraft. Een onderzoek van de Economische Controledienst naar Van den Nieuwenhuijzen loopt nog.

De voormalig topman H. van den Boogaard werd in juli ontslagen op beschuldiging van fraude. HCS verloor echter een kort geding en moet alsnog een afvloeiingsregeling aan hem betalen.