Advocaat: "Geen tijd om te experimenteren'

NUENEN, 8 SEPT. Hij wreef soms wat nerveus in zijn handen en zijn openingsspeech vertoonde een enkele kromme zinsnede (“ten opzichte van de speelwijze...”), maar over het algemeen doorstond de nieuwe bondscoach Dick Advocaat moeiteloos de eerste confrontatie met de pers. Even dreigde hij in de problemen te worden gebracht door materiaalverzorger Gerrit Steenhuizen. De goede man had op eigen gezag vast een lijstje opgesteld met rugnummers en dat aan de muur in het hotel geprikt.

Bovenaan prijkte met nummer één doelman Stanley Menzo. Ed de Goey was een nummer van de reserves toebedeeld. Advocaat haastte zich om uit te leggen dat hij nog geen besluit heeft genomen over wie er morgen keept tegen Italië. En wie er dus de voorlopige opvolger wordt van Hans van Breukelen. Toch moet het wel raar lopen wil Menzo in het PSV-stadion niet onder de lat staan. De sluitpost van Ajax bewees de afgelopen weken beter met de nieuwe regel van terugspeelbal te kunnen omgaan dan zijn concurrent Ed de Goey.

Advocaat legde verder uit dat hij geen enkele reden heeft om te verjongen. “De gemiddelde leeftijd van deze selectie is 27 jaar. Dan is een voetballer juist in de kracht van zijn leven. En als er echt een jongere speler aantoont dat hij erbij hoort, zal ik hem beslist selecteren. Ik heb de beste spelers uitgekozen. Er is trouwens geen tijd om te experimenteren.”

Advocaat deed ook nog de "harde' uitspraak dat Oranje in staat moet worden geacht zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in de VS. “Want daarvoor is deze groep sterk genoeg.” In de voorronde die eind deze maand begint met het duel in en tegen Noorwegen zal hij zich eventueel aanpassen aan de tegenstander. “Maar over het algemeen gaan we uit van onze eigen kwaliteiten.”

Geheel in de stijl van zijn leermeester Rinus Michels gaf Advocaat vervolgens een analyse van tegenstander Italië. Alleen sprak de pers de bondscoach nu niet aan met “mijnheer”, maar met “Dickie” of soms zelfs “Dirk”.