Winnie Mandela weer in opspraak

JOHANNESBURG, 7 SEPT. Winnie Mandela is opnieuw in opspraak gekomen, nadat een vermoedelijk door haar geschreven brief aan haar vermeende minnaar is uitgelekt naar twee zondagskranten in Johannesburg.

In de brief schrijft Mandela aan Dali Mpofu (30), een medewerker in het welzijnsdepartement van het ANC waarover zij de leiding had, dat zij in de problemen is geraakt doordat zij hem 160.000 rand (ruim 90.000 gulden) heeft gegeven. Het bedrag kwam van een bankrekening die volgens Zuidafrikaanse kranten aan het ANC zou behoren.

De brief, ondertekend met "It's me', is gedateerd 17 maart, enkele weken voordat ANC-leider Nelson Mandela de scheiding van zijn vrouw aankondigde. Na onderzoek door handschriftdeskundigen zijn de kranten ervan overtuigd dat de brief door Winnie is geschreven.

Over haar relatie met Mpofu wordt in Zuid-Afrika al lange tijd gespeculeerd. Het zou de belangrijkste oorzaak van de scheiding zijn geweest. Mpofu heeft de relatie altijd ontkend. In de brief verwijt Winnie haar minnaar op bittere toon dat hij relaties heeft met andere vrouwen.

Winnie Mandela en Dali Mpofu weigerden commentaar te geven op de brief. Ook het ANC gaf geen reactie, maar verwees naar een lopend intern onderzoek naar de financiële gang van zaken bij het welzijnsdepartement. Dat werd enkele maanden geleden in gang gezet, toen 400.000 rand ((ruim 230.000 gulden) aan uitgaven niet konden worden verantwoord. Winnie Mandela is als hoofd van de welzijnsafdeling afgezet, maar is nog wel lid van het nationale hoofdbestuur van het ANC.