Westerhof dwingt respect af tegen kansen missend Ajax

AMSTERDAM, 7 SEPT. Voorlopig heeft trainer Hans Westerhof afgerekend met de critici die beweerden dat hij te licht is voor de top. De 2-1-overwinning van PSV in het Olympisch Stadion was vooral zijn triomf. De noordelijke nuchterheid won het van de Amsterdamse flair. Het duel tussen twee aankomende toptrainers, Westerhof-Van Gaal, is voorlopig in het voordeel van de PSV-coach beslist.

In een week waarin Westerhof zoveel risico's nam dat hij al zijn krediet had kunnen verspelen, dwong hij voornamelijk respect af. Het relletje met Romario lag nog vers in het geheugen toen hij het gisteren aandurfde om de mondige Erwin Koeman naast de ploeg te zetten. Ook dat pakte goed uit. En dan is voetbal een simpele kwestie: de winnende trainer heeft altijd gelijk.

Dat de uitvoering de schoonheidsprijs niet verdiende is een tweede. PSV had zich op twee posities aangepast aan Ajax, toen het gisteren om even voor half drie de goed bespeelbare grasmat van het Olympisch Stadion betrad. Met de middenvelder Linskens voor de aanvaller Thorninger en met de mandekker Ernest Faber voor de veel offensievere Erwin Koeman. Wat restte was eigenlijk één echte spits (Wim Kieft) en verder een behoudende ploeg die moest loeren op een counter en ongetwijfeld zou worden teruggedrongen op eigen helft. Westerhof speculeerde daarbij op het gegeven dat Ajax al jaren een groot aantal kansen nodig heeft om te scoren. Dat bleek geen gewaagd uitgangspunt. Kwistig sprong Ajax om met talrijke doelrijpe mogelijkheden die uiteindelijk, slechts een treffer opleverden. PSV kreeg welgeteld drie kansen, waarvan er twee werden verzilverd.

Of hij er bewust naar toe heeft gewerkt, valt te betwijfelen want dan was het een vooruit bedachte meesterzet. Maar achteraf kwam het incident met Romario Westerhof alleen maar goed uit. Met de Braziliaanse enfant terrible in de ploeg, die een broertje dood heeft aan verdedigend werk, had PSV de succesvolle, Italiaanse strijdwijze tegen Ajax nooit kunnen hanteren. Dan was het gedwongen geweest om offensiever te opereren en dat had de tegenstander in de kaart gespeeld.

Westerhof heeft met de manier waarop hij de zaak-Romario tot een goede einde bracht veel waardering geoogst. Zowel binnen als buiten de selectie. Daar waar zijn voorganger Bobby Robson de problemen met de Braziliaan liet oplossen door manager Kees Ploegsma of in crisistijden de trainingen delegeerde aan Hans Dorjee en later Frank Arnesen, bleef Westerhof baas boven baas. Hoewel de Achterhoeker een tegenstander is van feodale middelen, besefte hij dat hij in het belang van de homogeniteit een daad moest stellen.

De openbare individuele trainingen zullen de verwende voetballer uit de sloppenwijken van Rio de Janeiro weer in het gareel hebben gebracht, eerder nog dan een boete die hij moeiteloos op tafel had gelegd. “PSV mag nooit afhankelijk zijn van Romario”, gaf Westerhof gisteren nog eens zijn visie op het probleemkind. “Dat zou slecht zijn voor PSV en zelfs voor Romario. Zijn aanwezigheid moet een toegevoegde waarde betekenen voor het elftal. Het teamverband is toch de basis waarop een elftal drijft. Zaterdag doet Romario weer mee. Dan spelen we misschien nog beter.”

De pedagoog Westerhof heeft inmiddels zoveel sympathie gewekt bij de spelersgroep van PSV dat zelfs Erwin Koeman, die normaal gesproken toch nukkig reageert als hij wordt gepasseerd, geen moeite had met zijn reserverol tegen Ajax. In het belang van de ploeg wilde hij best een keertje op de bank zitten. Al was het rot dat het juist in deze wedstrijd gebeurde. Westerhof posteerde Faber als bewaker van Bergkamp op de plek van Koeman en dat pakte niet slecht uit. De oefenmeester was zo verstandig niet te veel eer op te eisen. De overwinning tegen Ajax mocht niet worden gezien als zijn gelijk. “We hebben deze zege ook te danken aan de sportieve opstelling van Erwin Koeman. Normaal gesproken vind ik dat een diepgaande middenvelder moet worden opgevangen door Popescu maar vandaag, met Bergkamp, had ik een extra bewaker nodig.”

PSV drukte Ajax al weer vroeg in het seizoen terug in de rol van achtervolger. De aangeslagen trainer Louis van Gaal kon geenszins om deze conclusie heen, maar voegde eraan toe dat de landstitel niet wordt beslist in de onderlinge confrontaties tussen de twee rivalen. Als Ajax punten laat liggen tegen clubs als Sparta, is dat een terechte stelling. Maar zolang de krachtsverhoudingen in de eredivisie zodanig zijn, dat PSV weinig steken laat vallen tegen ploegen die niet tot de top drie behoren, zal Ajax in de competitietoppers zijn slag moeten slaan. De nederlaag van gisteren is dan ook een flinke streep door de rekening in het laatste seizoen dat de ploeg nog kan profiteren van het raspaardje Dennis Bergkamp.

Zonder de aan zijn achillespees geblesseerde Wim Jonk, miste Ajax weer kansen bij de vleet. Vier keer stonden Ajacieden oog in oog met Hans van Breukelen, die nog eens aantoonde dat hij woensdag ten onrechte afscheid neemt van het Nederlands elftal. Het maakte verder de discussie weer actueel of Ajax niet eens een koele killer in huis moet halen. Een type Wim Kieft zou in de Amsterdamse formatie zeker veertig treffers per seizoen scoren. Van Gaal weigerde hierover te filosoferen en nam het op voor zijn oogappel Stefan Pettersson, die in de tweede helft een cruciale kans miste. “Er is elk jaar wel een fase dat deze jongen het mikpunt is van kritiek. Maar als hij na drie weken weer gaat scoren, hoor je er niemand meer over.”

Ajax merkte in het Olympisch Stadion dat er toch een wereld van verschil bestaat tussen een oefenwedstrijd, waarin de tegenstander eerder geneigd is om zich uit de tent te laten lokken, en een serieus gevecht. Op dezelfde grasmat werd PSV een maand geleden nog door de Amsterdammers volledig zoek gespeeld. Maar ook het treffen van vorige week, waarin Real Madrid voor eigen publiek werd vernederd, kan beter naar de vergetelheid verdrongen. De tweede aanval voor het doel van Menzo leverde PSV al meteen een ideale uitgangspositie op. Een voorzet van de weer consequent uitgejoelde Vanenburg - dat begint zo langzamerhand misselijke vormen aan te nemen - werd perfect ingekopt door de altijd maar scorende Kieft.

Ajax bleef PSV daarna terugdrukken op eigen helft, maar het duurde tot halverwege de tweede helft voordat de UEFA Cup-houder iets terugdeed. Een actie op links van Kreek, die keurig de achterlijn haalde, werd door Bergkamp ingetikt. Maar vijf minuten later bracht Arthur Numan PSV al weer op voorsprong, waarbij de Ajax-defensie volgens Van Gaal “beginnersfouten” maakte. Westerhof wilde allerminst de indruk wekken dat PSV er al is met deze zege. “Maar dit betekent wel een geweldige opsteker voor betere tijden.” Waarna hij zich haastte naar een tv-interview. Om vervolgens ruim te laat te arriveren in de spelersbus. Dat de wachtende PSV'ers hem in koor verwelkomden met de opmerking “geef Hans maar een straftraining”, gaf wel aan hoe goed de sfeer momenteel is bij de landskampioen.