Wereldrecord voor O'Brien

ROTTERDAM, 7 SEPT. De Amerikaanse tienkamper Dan O'Brien en de Algerijnse 1500 meter-loper Nourredine Morceli hebben zich afgelopen weekend gerevancheerd voor een mislukt olympisch seizoen. O'Brien verbeterde in het Franse Talence het wereldrecord op de tienkamp. Morcelli vestigde in het Italiaanse Rieti een nieuw wereldrecord op de 1500 meter.

De Amerikaan verzamelde een totaal van 8891 punten, 44 punten meer dan het acht jaar oude wereldrecord van de Brit Daley Thompson. “Daley Who”, blufte de wereldkampioen na zijn geslaagde machtsgreep. In Barcelona mocht hij niet in actie komen, omdat hij bij de Amerikaanse selectiewedstrijden de aanvangshoogte bij het polsstokspringen had gemist. Tot dat onderdeel was hij in het snikhete New Orleans ook al op weg naar een wereldrecord.

Het kostte O'Brien minder moeite dan verwacht om Thompsons score te overtreffen. Op de afsluitende 1500 meter bleef O'Brien zeven seconden onder de vereiste 4.49,19. “Ik aasde al zo lang op dat record. Het is me meer waard dan een gouden medaille. De klap van New Orleans was hard aangekomen. Nu kan ik toch zeggen dat dit jaar niet is mislukt.”

Bij het speerwerpen boekte hij gisteren een persoonlijk record met 62,58 meter. Zaterdag had hij met 8,08 meter bij het verspringen en 16,69 meter bij het kogelstoten ook al twee persoonlijke toppers genoteerd. Met zijn recordtotaal bleef O'Brien de olympisch kampioen, Robert Zmelik uit Tsjechoslowakije, meer dan 500 punten voor.

Morceli die in Barcelona niet verder was gekomen dan een zevende plaats, verbeterde het zeven jaar oude wereldrecord van Said Aouita. De 22-jarige wereldkampioen, die ook al het mondiale indoorrecord in zijn bezit had, liep de 1500 meter in 3.28,86. In het Italiaanse Rieti leek hij aanvankelijk op weg naar een nog veel scherpere tijd. De eerste ronde ging razendsnel in 53,73 seconden. Maar in de laatste ronde viel hij op het eind sterk terug. Na zijn overwinning smakte hij uitgeput tegen de baan.