VS vliegen minder in het luchtruim van Irak

BAGDAD, 7 SEPT. De Amerikaanse luchtmacht heeft dit weekeinde de vluchten boven het zuiden van Irak verminderd, wegens het “gebrek aan respons van Iraakse zijde”.

De Amerikaanse patrouilles moeten een zogeheten no fly-zone handhaven in het gebied ten zuiden van de 32ste breedtegraad. Daar zijn alle Iraakse vluchten met helikopters en vliegtuigen verboden, ter bescherming van de shi'itische bevolking in het zuidelijke moerasgebied, die aan vervolging door het Iraakse leger zou blootstaan.

De belangrijkste westerse bondgenoten uit de Golfoorlog - de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk - voerden tot voor kort dag tussen de vijftig en zestig vluchten uit boven het gebied met gevechts- en verkenningsvliegtuigen.

De Marokkaanse koning Hassan II heeft het instellen van de veiligheidszone boven Zuid-Irak gekritiseerd. In een vraaggesprek met de Amerikaanse krant The Washington Post zei de koning dat de voortgaande militaire pressie tot een Iraakse uitbarsting kan leiden. Tevens waarschuwde hij voor activiteiten van shi'itische extremisten in het zuiden van Irak. Ook andere Arabische landen hebben om die reden hun afkeuring uitgesproken over het instellen van een veiligheidszone.

Een groep inspecteurs van de Verenigde Naties, die op zoek was naar aanwijzingen voor het Iraakse nucleaire programma, heeft dit weekeinde een bezoek aan Irak afgesloten. De leider van het team, de Italiaan Maurizio Ziffrerero , heeft daarbij gezegd niet te geloven dat Irak een ondergrondse kernreactor had weten te behouden, zoals is gesuggereerd door andere nucleaire experts.

Ziffrerero zei dat Irak blijft weigeren een lijst te geven van buitenlandse firma's die Irak voorafgaande aan de Golfoorlog materialen voor zijn nucleaire programma hebben geleverd. Irak zou zo de mogelijkheid willen openhouden te gelegener tijd een nieuw begin te maken met een kernwapenprogramma. Volgens Ziffrerero is het daartoe op dit ogenblik niet in staat. Periodiek controles - bijvoorbeeld het nemen van grondmonsters op “strategische locaties” op zoek naar sporen van radioactiviteit - moeten vaststellen of Irak op dit gebied passief blijft. (AP, AFP)