Uitgevers hoger op vast Beursplein 5

AMSTERDAM, 7 SEPT. Iets hogere noteringen vanmorgen op een vriendelijke maar verdeeld gestemde aandelenbeurs voor de uitgevers Elsevier, VNU en Wolters-Kluwer.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse effectenbeurs was de stemming vanmorgen vriendelijk. Winsten en verliezen hielden elkaar aardig in evenwicht, waardoor de stemmingsindex op 109,9 bleef staan. De EOE-index was 0,2 punt lager. De handel was zeer beperkt mede omdat Wall Street vandaag dicht blijft wegens de viering van Labor Day. Hierdoor lag de dollar stabiel en bleven ook de internationale aandelen dicht bij huis. Uitgevers waren gevraagd. Ahold en Tulip (dat vandaag halfjaarcijfers publiceert), lagen aangeboden, terwijl KBB in herstel was. De staatsfondsenmarkt was wat hoger met winsten die gemiddeld tot 0,2 punt opliepen.

Elsevier kon de winst van vrijdag, die was ontstaan door het fraaie halfjaarbericht, handhaven. In de loop van de ochtend trok de prijs nog met 0,40 aan tot 112,60 gulden. VNU werd 1,30 gulden hoger gewaardeerd op 78,30 en Wolters Kluwer ging vier dubbeltjes omhoog naar 80 gulden. Ook de papierwaarden lagen wat hoger. KNP en Bührmann-Tetterode stegen elk met 40 cent tot respectievelijk 41 en 34,40 gulden.

De order van de Lufthansa voor Fokker maakte weinig indruk. De koers veerde een dubbeltje op naar 19,90 gulden. De goede halfjaarcijfers van Heineken bleven onbeloond. Na even 1 gulden te zijn gestegen, kwam de koers later op de ochtend op het uitgangspunt van 172,70 gulden terug. “Er is duidelijk sprake van een markt, waarin slecht nieuws meteen wordt afgestraft en goed nieuws voor kennisgeving wordt aangenomen”, aldus een handelaar. Hij voegde er aan toe dat als het marktsentiment draait het goede nieuws later wel degelijk kan doorwerken. “De mensen wachten op de rijksbegroting, de uitslag van het Franse referendum en de ontwikkelingen op de valutamarkten”. Op de lokale markt kwam de meegevallen winstdaling voor Tulip Computers ook niet tot uitdrukking in de koers, die daalde met zes dubbeltjes tot 14,10 gulden. Het warenhuisconcern KBB kon 0,60 herstellen tot 62,50 gulden. Op de parallelmarkt was Kühne + Heitz flauw. Op 31,50 gulden, een rijksdaalder lager, kon geen stuk worden gesleten. De onderneming heeft vorige week een lagere halfjaarwinst bekendgemaakt.

LONDEN De Britse effectenbeurs vertoonde vanochtend een lichte stemmingsverbetering. De aandelenkoersen openden gemiddeld hoger dan het slot van vrijdag. Aan het einde van de ochtend wees het FTSE-400 index een stijging aan van bijna 10 punten op bijna 2.372.

FRANKFURT De Duitse aandelen begonnen deze week met een voorzichtig positive ondertoon. Na een vaste opening brokkelden de koersen evenwel af bij gebrek aan verdere kooplust. Handelaren menen uit de verklaring van de in Bath gehouden bijeenkomst van Europese ministers van financiën een bemoediging te distilleren.

TOKIO De koersen op de aandelenbeurs van Tokio sloten vandaag op een lager niveau dan het slot van vrijdag. De Nikkei index daalde vandaag 115,12 punten (0,62 procent) naar 18.440,18.