Tweede man van de mafia aangehouden in Noord-Italië

ROME, 7 SEPT. De Italiaanse politie heeft gisteren Giuseppe Madonia aangehouden, de tweede man van de Siciliaanse mafia. Madonia werd gezocht voor een reeks van misdaden en vermoed wordt dat hij ook te maken heeft met de moorden op de anti-mafiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino.

Madonia, die al negen jaar voortvluchtig was, is aangehouden in het stadje Longara in het noordoosten van Italië. De politie was al enkele dagen op de hoogte van zijn verblijfplaats en arresteerde hem toen hij met een aantal vrienden in een auto stapte. Madonia bood geen verzet bij zijn arrestatie.

Antonio Manganelli, tweede man van het speciale anti-mafiateam, omschreef de 45-jarige Madonia als een van de belangrijkste leiders van de mafia: “We denken dat Madonia nummer twee is in de Siciliaanse cupola (een regionale arm van de mafia) en een van de vier of vijf leiders van de Italiaanse organisatie die bekend staat als Cosa Nostra”. De aanhouding was het resultaat van acht maanden onderzoek, waarbij met verscheidene informanten uit de mafia werd samengewerkt, onder wie de naar de autoriteiten overgelopen Leonardo Messina, lange tijd rechterhand van een andere mafialeider.

Over de betrokkenheid van Madonia bij de moord op de rechters Falcone en Borsselino zei Manganelli: “De zaak is nog in onderzoek, maar de aanwijzingen zijn dat de mafia erbij betrokken was en dat betekent dat de hoogste leiding ook erbij betrokken moet zijn”.

Pag 5: Arrestatie is groot succes voor regering

Rechter Falcone werd in mei van dit jaar gedood op een autoweg bij Palermo toen een zware bom zijn auto opblies. Een anoniem telefoontje omschreef de aanslag toen als “een huwelijkscadeau voor de familie Madonia”. De bom kwam tot ontploffing op de dag dat een lid van zijn clan, die in de gevangenis van Palermo zit, in het huwelijk trad.

Giuseppe Madonia, wiens machtsbasis het Zuidsiciliaanse Gela is, een stad met 70.000 inwoners, onderhoudt ook nauwe banden met de Corleone-clan, genoemd naar een stad ten zuiden van Palermo, die onder leiding staat van Toto Riina en Bernardo Provenzano, die al twintig jaar worden gezocht door de Italiaanse autoriteiten. Madonia kreeg in 1976 de leiding van zijn clan na de gewelddadige dood van zijn vader, Francesco. De afgelopen vier jaar vocht Madonia om de hegemonie in Zuid-Sicilië met de Iocolano-Janniclan. Naar verluidt zou hij die strijd, die enkele honderden mensen het leven heeft gekost, inmiddels min of meer gewonnen hebben.

De arrestatie van Madonia komt op het moment dat de Italiaanse regering, die als zwak en ineffectief wordt beschouwd in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, onder toenemende druk staat door de aanslagen op populaire anti-mafiarechters. Minister van binnenlandse zaken Nicola Manciono had onmiddellijk na het bekend worden van de arrestatie een ontmoeting met het hoofd van de politie, Vincenzo Parisi, om hem persoonlijk te feliciteren. Hij noemde de arrestatie “een veelzeggend resultaat van de nieuwe strategie”.

Op 21 december van het afgelopen jaar ontsnapte Madonia ter nauwernood aan arrestatie, toen de politie zestien leden van zijn clan wist aan te houden. Zeven van hen zijn reeds veroordeeld, de vonnissen tegen de negen anderen worden binnenkort verwacht. (Reuter, AFP. AP)