Tiptoe king slaat toe op Antillen

De tiptoe king, zo wordt de huppelende minister Hirsch Ballin op de Antillen bijna liefkozend genoemd.

Maar hij kan ook hard toeslaan. De Nederlanders vraagt hij, als minister van Justitie, vriendelijk om een morelere levenshouding, “een cultuur van verantwoordelijkheid”. Dat pleidooi is zelfs belangrijker dan versterking van Justitie en politie, zei hij vorige week in Vrij Nederland. Maar in de overzeese gebiedsdelen is kennelijk hardere taal nodig. Afgelopen donderdag hield Hirsch Ballin, als minister van Antilliaanse zaken, een toespraak op Bonaire. Hij was in de West om aan de Beneden- en Bovenwindse parlementsleden uit te leggen waarom het bestuur van het eiland Sint Maarten vorige maand onder curatele van de Koninkrijksregering was gesteld. De minister begon in het Nederlands. En daarin klinkt hij het vriendelijkst: de rijkseenheid is te vergelijken met “vrije vogels die zich uit vrije wil aan elkaar verbonden hebben”. Maar toen ging hij over in het Engels: “The administrative chaos reigning on this island can no longer be tolarated.” Want het Koninkrijk is, zo vervolgde hij in Papiamentoe, de volkstaal op de Antillen: “un estado di derecho, social i democrático, un estado caracterisá di un gobernación sólido i bon”, dus: “tur esun cu no ta di acuerdo cu e ariba stipulá, ta separá su mes for di e ordan. Esun cu kier pertenacé na a ordan akó, mesler actua den tal dirección.” De Antillianen moeten weten: “E lasonan di Reinado no ta sin más, participation den Reinado ta trece cu ne, además di derechonan, tambe obligacionnan.” Dat wil zeggen: wie geen boodschap aan de sociale en democratische rechtsorde heeft, plaatst zich er buiten. De Koninkrijksbanden zijn niet vrijblijvend, maar scheppen verplichtingen. De wetsongetrouwe Nederlanders zijn gewaarschuwd. (HS)

    • Hendrik Spiering
    • Ward op den Brouw
    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Rob Meines