Taiwan wil ook Mirages aanschaffen

TAIPEI, 7 SEPT. Taiwan zal behalve 150 Amerikaanse F-16's ook zestig Franse Mirage 2000-5 gevechtsvliegtuigen aanschaffen. Dat zeggen anonieme bronnen binnen de Taiwanese luchtmacht, die gisteren werden aangehaald in het blad China Times. Vóór de Verenigde Staten vorige week besloten tot levering van de F-16's, had Taiwan een optie op 120 van deze geavanceerde Franse vliegtuigen. Taiwan zou de order voor Amerikaanse F-16's nu hebben weten te gebruiken om bij Frankrijk een korting te bedingen van twintig procent tot omstreeks 43 miljoen dollar per vliegtuig. (AP)

Een Taiwanese bestelling in Frankrijk kan verandering brengen in het Nederlandse standpunt, niet langer wapens te leveren aan Taiwan. In de Tweede Kamer is dit voorjaar een motie is aangenomen die de mogelijkheid opent Taiwanese militaire orders in Nederland opnieuw te bezien wanneer andere EG-lidstaten die wel honoreren. Taiwan heeft nog steeds belangstelling voor Nederlandse onderzeeboten.

Nederland heeft in 1984 besloten om de verhouding met China niet in gevaar te brengen. Wat betreft de Amerikaanse levering van F-16's stelde de regering zich vorige week op het standpunt dat de Verenigde Staten met Taiwan een unieke relatie onderhouden.