Sport als bron van inspiratie

Sport verdient een hogere plaats op de politieke agenda. Met die boodschap toog de Friese commissaris van de koningin, Hans Wiegel, donderdagmiddag naar Den Haag.

Nieuwspoort zat bomvol. Niet met journalisten, maar met politici en sportbobo's die getuige wilden zijn van de presentatie van het allesbehalve schokkende rapport "Sport als inspiratiebron voor onze samenleving'.

Wiegel was het boegbeeld van de commissie Sport en Maatschappij die zich op verzoek van de overkoepelende sportorganisaties had gebogen over de vraag wat de betekenis van sport is. Op de eerste rij behalve minister-president Lubbers onder meer de fractieleiders van CDA, PvdA en VVD. Nu is sport niet bepaald een onderwerp waar de politiek zich al te druk over maakt. Laat staan veel geld voor uittrekt. Vanwaar dan opeens die grote politieke belangstelling? “We krijgen ontzettend veel uitnodigingen om bij de presentatie van allerlei rapporten aanwezig te zijn”, gaf CDA-leider Brinkman Brinkman toe. Nee, hij is niet voor Wiegel gekomen. “We zien elkaar regelmatig.” Wöltgens (PvdA) is naar eigen zeggen voor het rapport gekomen, maar vindt het ook wel “aangenaam” om Wiegel weer eens te zien. Bolkestein (VVD) vindt het goed dat de sport weer eens wat extra aandacht krijgt.

Wiegel vroeg vriendelijk of de heren politici er tijdens de algemene beschouwingen enkele passages aan willen wijden. Lubbers maakte in alle toonaarden duidelijk dat de sport niet op meer geld uit Den Haag hoeft te rekenen. “Misschien gaat het wel goed met de sport omdat de politiek er zich niet mee bemoeit.” (WodB)

    • Hendrik Spiering
    • Ward op den Brouw
    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Rob Meines