Sarajevo wordt bedreigd door honger en kou

LJUBLJANA, 7 SEPT. De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) vreest dat in Bosnië veel mensen van honger en kou zullen sterven wanneer de luchtbrug naar Sarajevo niet snel wordt heropend. Vanmiddag werd verwacht dat dit mogelijk vandaag nog gebeurt.

Het vliegveld van Sarajevo werd donderdag gesloten nadat een Italiaans transportvliegtuig met hulpgoederen in de buurt van Sarajevo werd neergeschoten. Sindsdien is de nood snel gestegen. Sinds de Servische milities vrijdag de waterleiding van Sarajevo afsloten komt er geen druppel water meer uit de kranen. Grote delen van de stad zitten zonder elektriciteit en voor levensmiddelen en medicijnen zijn de Sarajevcani volledig afhankelijk van de buitenwereld.

“De Sarajevcani zetten pannen en potten buiten om regenwater op de vangen”, zo berichtte gisteren radio Sarajevo. “Er heerst een groot gevaar dat epedimieën als cholera en geelzucht zullen uitbreken.” Honderden mensen meldden zich het afgelopen weekeinde in het ziekenhuis met maag- en darmklachten. “Wij kunnen de mensen echter niet helpen omdat we de medicijnen niet hebben; wegens het gebrek aan water kunnen wij onze apparatuur niet steriliseren,” aldus een plaatselijke arts.

Vrijdag had men in Sarajevo nog een voorraad van 789 ton levensmiddelen, gisteren had de UNHCR nog slechts 112 ton in het magazijn, waarvan een deel nog bestemd is voor andere Bosnische steden Om de inwoners van Sarajevo voor een hongersnood te behoeden is dagelijks 190 ton levensmiddelen nodig.

Dit weekeinde viel in Bosnië al de eerste sneeuw. Medewerkers van de UNHCR vrezen dat de landcorridor van Split naar Sarajevo voor de aanvoer van hulpgoederen over land spoedig onbegaanbaar zal zijn. De situatie wordt nog verslechterd omdat hulpkonvooien doelbewust beschoten worden. Dit weekeinde werd een vrachtwagen met dekens in brand geschoten; ook werd een magazijn van de UNHCR in Sarajovo het doelwit van beschietingen.

De voorzitters van de vredesconferentie over Joegoslavië, Cyrus Vance en Lord Owen, praten vandaag met vertegenwoordigers van de voormalige Joegoslavische republieken over de heropening van de luchtbrug naar Sarajevo. Bovendien hebben ze de Serviërs tot zaterdag de tijd gegeven om hun zware wapens bij vier Bosnische steden (Sarajevo, Jajce, Gorazde en Bihac) te concentreren en ze onder toezicht van de VN te stellen. Vance en Owen hebben geen sankties in het vooruitzicht geteld voor het geval Karadzic geen gehoor mocht geven aan het ultimatum.

    • Theo Engelen