PvdA-briefings in de tropen

Op de eerste dag van hun bezoek aan Thailand en Cambodja vandaag wilde minister Pronk na aankomst in Bangkok meteen afreizen naar een vluchtelingenkamp.

Minister Ter Beek probeerde eerst te spreken met zijn Thaise collega over de acties van de Rode Khmer die zich niet wil onderwerpen aan het vredesproces en zo de taak van de Nederlandse mariniers deels onmogelijk maakt. Waar moesten de meereizende journalisten voor kiezen? Mee met Jan Pronk naar de vluchtelingen, of achter Relus ter Beek aan voor een paar vragen na afloop aan de Thaise minister? Het werd ze gemakkelijk gemaakt. Een keuze was er niet. Het reisdoel was voor hen bepaald.

Voorlichters van Defensie en Ontwikkelingssamenwerking hebben de laatste weken in hoog tempo gewerkt om een zodanig schema te maken voor de journalisten dat beide ministers evenveel aandacht zouden krijgen. Op een zeer laat moment zou Pronk zich hebben aangemeld. Toen moest er voor hem ook een programma worden gemaakt, ingepast in het schema van Ter Beek, die over het vervoer beschikte.

Het is lastig in Cambodja voldoende helikopters te krijgen. Over land kunnen bepaalde trajecten niet worden afgelegd omdat mijnen niet zijn geruimd en bruggen niet hersteld. Minister Ter Beek wil zo veel mogelijk bij de "jongens' zijn maar Pronk wil dan alweer razendsnel naar een fabriek voor kunstledematen of het zoveelste ziekenhuis. In een bezoek aan het tempelcomplex Angkor Wat zag Pronk aanvankelijk niets (te toeristisch) maar toen bleek dat prins Noradom Shihanouk daar in de buurt was, wilde de minister van Ontwikkelingssamenwerking alsnog mee.

Het schouwspel heeft veel weg van het nieuwe rondje briefings, dat de Partij van de Arbeid alom in het land geeft om het beleid bij de kiezers te presenteren. Met de sociale vernieuwing dit keer op safari? (WN)

    • Hendrik Spiering
    • Ward op den Brouw
    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Rob Meines