Pech achtervolgt Real in Nou Camp

ROTTERDAM, 7 SEPT. De klassieker tussen Barcelona en Real Madrid, op de eerste dag van de Spaanse voetbalcompetitie in het Nou Camp-stadion, kende zaterdagavond veel opwinding. De kampioen van het vorige seizoen, geleid door Johan Cruijff, won door een doelpunt van Hristo Stoitsjkov, drie minuten voor tijd: 2-1.

Barcelona speelde op dat moment met tien man. In de 82ste minuut was Eusebio uit het veld gestuurd, na zijn tweede gele kaart. In totaal gingen acht spelers op de bon in het harde duel, onderwie Ronald Koeman. Twee Madrilenen, Chendo en Paco Llorente, moesten per brancard worden weggedragen.

Barcelona scoorde niet alleen in de slot-, maar ook in de openingsfase. De Europese kampioenen kwamen al na vier minuten op voorsprong. Bakero kopte de bal achter doelman Jaro, op aangeven van Stoitsjkov. Verrassend genoeg kwam Real, enkele dagen eerder voor eigen publiek nog vernederd door Ajax (1-3), goed terug in de wedstrijd.

Nog in de eerste helft waren mogelijkheden op de gelijkmaker. Twee keer stuitte de Chileense aanvaller Zamorano met een kopbal op de sterke doelman Zubizarreta. Uiteindelijk zorgde Michel van elf meter voor de terechte 1-1. Hij mocht aanleggen, nadat Eusebio binnen de lijnen invaller Luis Enrique had neergelegd. Maar Real, dat vorig seizoen onder de Nederlandse trainer Beenhakker op de laatste dag de titel verspeelde, bleef door tegenslag achtervolgd. Vlak voor het einde kreeg Jaro, de vervanger van de nog niet geheel fitte Buyo, de bal na een schot van Stoitsjkov niet onder controle. In de rebound besliste de Bulgaarse international vervolgens de wedstrijd.

Johan Cruijff was niet de enige Nederlandse trainer die een goede start in de Spaanse competitie had. Theo Vonk deed het met Burgos, wat de score betreft, nog overtuigender, 4-0 thuis tegen Real Sociedad. Hiddink won met Valencia "zuinig' van Rayo Vallecano, maar Jacobs begon thuis in Gijon met een gelijkspel zonder doelpunten tegen Osasuna.

Ook in de Italiaanse Serie A is de Nederlandse afvaardiging op de openingsdag redelijk succesvol geweest. Winter haalde met Lazio Roma een punt bij Sampdoria (3-3), Van 't Schip speelde met Genoa gelijk bij Fiorentina (1-1).

Persoonlijk succes was er vooral voor Van 't Schip. Als enige van de Nederlanders in de Serie A scoorde hij. De oud-Ajacied maakte in de 69ste minuut gelijk tegen Fiorentina. Daarvoor had de van Bayern München gekomen Effenberg de score geopend. Het was de tweede treffer van Van 't Schip voor Genoa. Eerder scoorde "Johnny il Bello' voor de beker tegen Ancona.

Van 't Schips voormalige ploeggenoot Winter was negentig minuten betrokken bij de meest sensationale wedstrijd van de eerste dag. Met Lazio Rome speelde hij gelijk (3-3) tegen de finalist van het Europese bekertoernooi voor landskampioenen Sampdoria.

De nieuwe Engelse Premier League heeft nog steeds drie ploegen op kop, die in de oude eerste divisie niet meetelden. Norwich City leidt voor Coventry City en het gepromoveerde en nog ongeslagen Blackburn Rovers. De investeringen van Rovers' manager Dalglish lonen. Zaterdag werd Nottingham Forest met 4-1 verslagen en op de laatste plaats gezet, mede omdat Wimbledon de Londense derby tegen Arsenal met 3-2 won.

Anderlecht heeft in België de beste wedstrijd van het prille seizoen gespeeld. Dat kwam slechts ten dele tot uitdrukking in de score: 6-1 bij FC Luik. Bosman scoorde een treffer, Van Vossen bereidde er twee voor. Het aantal sublieme momenten was nog groter dan het aantal treffers. Anderlecht heeft nog geen punt verloren. (ANP/Reuters)