Oeuvreprijs toneel voor Dresselhuys

DEN HAAG, 7 SEPT. De actrice Mary Dresselhuys (85) heeft zaterdagavond de Oeuvreprijs gewonnen. Els Dottermans kreeg de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, de Theo d'Or. De Louis d' Or, de prijs voor de mannelijke hoofdrol ging naar André van den Heuvel.

De toneelprijzen werden zaterdagavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg-en Concertgebouwdirecties. Dresselhuys krijgt de prijs omdat zij in haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunst. Het is de derde keer dat de Oeuvreprijs is uitgereikt. Guus Hermes (1988) en het danspaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar (1989) ontvingen de prijs eerder.

Els Dottermans krijgt de Theo d' Or voor haar rol in de voorstelling Wilde Lea. André van den Heuvel krijgt de Louis d' Or voor zijn rol in het stuk Heldenplatz.

Kees Coolen kreeg voor zijn bijrol in Goed/Fout van H. van der Heyden de Arlecchino. De Colombina voor de beste vrouwelijke bijrol ging naar Ella Pelgrom voor haar rol in Een zwarte pool van Karst Woudstra. De Haarlemse toneelgroep Het Volk kreeg voor Het laatste kievitsei de Prosceniumprijs. De Dommelsch-theaterprijs 1992 (50.000 gulden voor een nieuwe produktie) ging naar het Onafhankelijk Toneel voor de produktie Stuk zonder Titel van Tsjechov.