KUSHIKATSU

In Japanse kookboeken en in culinaire beschouwingen zult u zelden kushikatsu tegenkomen, want deze spiezen met in deeg gedoopte, en vervolgens gefrituurde ingrediënten zijn alledaags volksvoedsel. Dat is voor mij eerder een aanbeveling dan een minpunt. Kushikatsu worden gegeten als snack, maar er zijn ook restaurants die zich specialiseren in het variëren op dit thema en die een hele maaltijd (omakase) met wel dertig verschillende spiezen bieden.

Voor 4 personen:

1 varkenshaasje

1 bieflap (200-250 gram)

4 kleine uien

8 shiitakepaddestoelen of champignons

16 satéstokjes

8-12 rauwe gamba's (100 gram)

voor het frituurbeslag:

2 deciliter koud water

1 ei

100 gram bloem

En verder: frituurolie, extra bloem, 6 eetlepels sojasaus, 6 eetlepels mirin of bouillon, 2 theelepels geraspte gemberwortel of pittige mosterd (karashi), 1 fijngesneden lente-uitje.

Snijd de varkenshaas en de bieflap elk in 16 stukken. Pel de uien en snijd ze in vier parten. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze doormidden. Drenk de stokjes even in water. Pel de gamba's, met uitzondering van het staartstuk, en snijd met een scherp mesje hun rug open en verwijder het zwarte darmkanaal. Rijg aan acht stokjes elk twee stukken varkenshaas, afgewisseld met twee partjes ui, en aan de overige stokjes twee stukken bieflap met twee halve paddestoelen. Maak een beslag van water, ei en bloem. Verhit de frituurolie tot 180 graden Celsius. Strooi bloem op een bord. Wentel de spiezen en de gamba's eerst door de bloem en dan door het beslag. Frituur eerst vier varkensvleesspiezen, in ongeveer 5 minuten, lichtbruin en gaar. Dan vier rundvleesspiezen. Frituur de laatste 2-3 minuten wat gamba's mee. Herhaal deze handelingen tot alles klaar is. Laat de spiezen op keukenpapier uitlekken. Roer de sojasaus en de mirin, of bouillon, door elkaar en verdeel de saus - naar keuze warm of koud - over vier kommetjes. Eenieder krijgt zijn eigen dipsaus op smaak met gemberwortel of pittige mosterd (karashi) en uitjes. Serveer er een kom rijst bij en een salade van ragfijn gesneden spitskool of geraspte rettich bestrooid met (Japanse) peper.

    • Annelène van Eijndhoven