Herboren Krajicek kijkt uit naar duel met Edberg

NEW YORK, 7 SEPT. Australier Mark Woodforde had het over de meest vernietigende nederlaag van de laatste vier maanden. De snelheid van de hardste service van Richard Krajicek zat slechts twee mijl onder de 203 kilometer per uur waarmee hij op Flushing Meadow dit toernooi voorlopig het record heeft. Het vormden gegevens waarmee trainer Rohan Goetzke, begeleider/vertrouwensman Ted Troost en Krajicek zelf wel uit de voeten konden. Uit alles bleek dat er gisteren een herboren tennisser op de baan stond die Mark Woodforde in drie sets (6-1, 6-3, 6-2) geen schijn van kans gaf. De wedstrijd kon qua krachtsverschil ook nauwelijks een replay worden genoemd van de finale die Krajicek drie weken geleden in Los Angeles uitvocht met dezelfde tegenstander, die toen weliswaar ook verloor, maar er ten minste nog in slaagde een set te winnen.

“Het is op zo'n toernooi als dit altijd prettig om uit de dood te herrijzen”, blikte de Nederlander eerst nog even terug op zijn benauwde ontsnapping afgelopen vrijdag tegen de Argentijn Gabriel Markus. “Het ging vandaag allemaal nog niet fantastisch maar ik heb het gevoel dat ik op de goede weg ben. Bijna iedere game kreeg ik een kans om Woodforde te breken. Zijn spelletje ligt mij veel beter dan dat van Markus. Hij is wel een goede speler maar hij doet toch steeds dezelfde voorspelbare dingen. Ik wil het echter niet ophangen aan een wedstrijd. Nu maar eens kijken hoe het verder gaat.”

Door de overwinning tegen Woodforde heeft Krajicek zich bij de laatste zestien van het mannenenkelspel geplaatst op Flushing Meadow. Waar de eerste grote schifting voorbij is en het grote spel na een week tennis pas morgen echt voor Krajicek gaat beginnen wanneer hij tegen Stefan Edberg voor een plaats in de kwartfinale speelt. Eventueel daarna krijgt Krajicek te maken met Ivan Lendl of Boris Becker. Krajicek heeft als een van de weinige spelers uit de proftour een positieve balans tegen Edberg, die vorig jaar de US Open won. Zowel in New Haven vorig jaar als in Tokio in maart was Krajicek te sterk voor de Zweed tegen wie hij pas twee keer heeft gespeeld.

“Ik kijk tegen hem op omdat ik het een mooie speler vind, maar ik heb zeker een kans tegen Edberg omdat hij hetzelfde spelletje speelt als ik”, vertelt Krajicek, die zegt een niveau te hebben bereikt dat hij geen vedetten-vrees meer kent. Maar Edberg is een gewaarschuwd man. “Ik weet dat het een moeilijke wedstrijd tegen hem gaat worden. Zeker als zijn spel loopt. Maar ik zie wel naar deze wedstrijd uit.” Krajicek echter: “In New Haven heb ik bewezen dat ik jongens die niet eens in de top vijftig staan op regelmatige manier kan verslaan. Tegen de topspelers heb ik altijd een kans. Want je eigen spel krijgt in dat soort partijen automatisch een lift. Wel kan ik me hier moeilijker concentreren. Ik zit weliswaar in een rustig hotel in Manhattan maar ik slaap slecht. Je hebt drie kwartier nodig om Flushing Meadow te bereiken en je moet dan ook weer drie kwartier terug. Als je 's ochtends even inslaat ben je daarom wel verplicht de hele dag op het park te blijven. Dat is in Parijs of Wimbledon toch een stuk eenvoudiger.”

Tegen Woodforde had trainer Rohan Goetzke Krajicek de raad gegeven de tijd te nemen en de ballen niet zo snel op te pikken als in zijn voorgaande partijen tegen Clavet en Markus. Want door de haast om naar het net te komen sloeg hij veel onnodige fouten. Sleepten de respectievelijk 26 en 25 aces Krajicek door de eerste wedstrijden heen, gisteren steunde zijn spel (slechts acht aces) meer op de gedegen rallies, enkele knap geslagen overhead vollies en goede passeerslagen. Goetzke: “Dit was een goede wedstrijd voor mijn bloeddruk. Richard lijkt op tijd de vorm te hebben voor de slotfase.”

Zelf aast Krajicek op een revanche voor Melbourne waar hij in januari geblesseerd moest afhaken voor zijn halve finalewedstrijd tegen Jim Courier. “Aan een top 10 ranking denk ik niet eens. Die vergissing heb ik een keer in Hamburg gemaakt toen ik de top 10 kon halen en meteen een verschrikkelijk pak slaag kreeg van Stich. Ik bekijk het nu liever van wedstrijd tot wedstrijd.”

Van de vijf Nederlandse mannen en drie vrouwen heeft alleen Krajicek de tweede week van de Amerikaanse tenniskampioenschappen gehaald. Want Jan Siemerink leed afgelopen zaterdag een even deprimerende als onthullende nederlaag (6-2, 6-3, 6-3) tegen Andre Agassi. 's Avonds zat de hele familie al in het vliegtuig naar Nederland om een poging te doen kaartjes voor Ajax-PSV te bemachtigen. Het gaf Siemerink tevens de gelegenheid tot familieberaad omdat zijn loopbaan te veel ups en downs vertoont om a la Krajicek te investeren in een duur begeleidingsteam. Wat een potentiele top tien speler, die Siemerink volgens bondscoach Stanley Franker is, toch wel nodig heeft. De vraag is ook of Siemerink wel hard genoeg is voor het leven aan de tennistop. “Ik heb dit jaar veel ervaring opgedaan waar ik volgend jaar toch weer van profiteer”, zegt hij. “Ik had nog nooit tegen Agassi gespeeld, nog nooit in het stadion hier gestaan. Je kunt dan zeggen: "daar moet je niet aan denken', maar zo werkt het niet. De mensen zitten er bovenop en je hebt het gevoel alsof je op een groot voetbalveld staat te spelen. Ik moet natuurlijk constanter gaan tennissen. Ik ben 22, heb nog tijd zat om in de top 10 te komen, maar je moet op dit niveau iets harder zijn voor jezelf. Dat is toch nodig.”

Problemen heeft Siemerink ook met zijn racket, een Head van Oostenrijkse makelij. “Binnen gaat het fantastisch, maar buiten sla ik minder aces en heb ik mijn pols al verzwikt omdat je door de weersomstandigheden veel meer weerstand hebt. Dat kan allemaal geen toeval zijn. We gaan nu iets anders proberen.”

Van de geplaatste spelers bij de mannen zijn drie van de zestien spelers inmiddels uit het toernooi verdwenen op Flushing Meadow. Korda, Stich en Ivanisevic. Bij de vrouwen regent het verrassinkjes. Hoewel de geplande finale Seles-Graf vooralsnog geen enkel gevaar loopt.

    • Marc Serné