Helmut Kohl krijgt steeds meer kritiek

BONN, 7 SEPT. In Bonn groeien de politieke nervositeit én de kritiek op het gebrek aan leiding van kanselier Helmut Kohl, wie - ook binnen zijn eigen CDU - wordt verweten dat hij (en zijn ministers) te weinig naar de vroegere DDR gaan om er de mensen moed in te spreken.

Volgens oud-kanselier Helmut Schmidt wordt de Bondsrepubliek geregeerd door “dilettanten”. Bondspresident Richard von Weiszäcker ziet Duitsland de komende zes tot twaalf maanden voor “een vuurproef” staan.

In de Oostduitse deelstaat Brandenburg, maar ook elders in Duitsland, zijn afgelopen weekeinde weer woonoorden voor asielzoekers aangevallen. Volgens de massaal versterkte politie was het de zwaarste golf van geweld tegen buitenlanders sinds de rellen van twee weken geleden in Rostock.

Behalve de aanhoudende rassenrellen zorgt ook een nu al dagenlang chaotisch debat binnen de regeringscoalitie over de vraag hoe aan extra geld voor de opbouw van Oost-Duitsland te komen valt, voor oplopende spanning. Hernieuwd coalitie-topoverleg in Kohls kanselarij daarover eindigde de afgelopen nacht na vijf uur zonder resultaat. Wel lijkt vast te staan dat de vorige week door de top van de CDU-Bondsdagfractie gesuggereerde verplichte renteloze lening voor hogere inkomens ten behoeve van investeringen in Oost-Duitsland van de baan is.

Intussen is Kohl ingegaan op een aanbod van SPD-voorzitter Björn Engholm om samen antwoorden te vinden op “grote nationale vragen”. De kanselier heeft de SPD, vakbeweging en werkgevers vanmorgen voor topoverleg uitgenodigd. Engholm is zelf ook in de problemen geraakt. De partijgewesten in de deelstaten Hessen en Beieren weigeren namelijk om de landelijke partijtop rondom Engholm te volgen en de SPD alsnog te laten meewerken aan wijziging van de grondwet inzake het asielbeleid en de inzet van Duitse militairen voor (ook vredesafdwingende) VN-missies buiten het NAVO-gebied.

Dit weekeinde deden zich zeer ernstige tonelen vooral bij de centrale Brandenburgse opvangplaats voor asielzoekers in Eisenhüttenstadt voor, waar de vrijdag en zaterdag versterkte politie drie achtereenvolgende nachten slag leverde met “ongekend gewelddadige” rechts-radicale relschoppers. Zaterdagnacht duurde het drie uur voor de politie aanvallen van 150 jonge radicalen had afgeslagen, de politie arresteerde er 17, er vielen geen gewonden en het asielcentrum bleef onbeschadigd. In Halle raakten gisteravond tien Vietnamezen gewond na twee brandaanslagen op hun woonoord.

    • J.M. Bik