Filipino's moeten vluchten voor modder

MANILA, 7 SEPT. Meer dan veertigduizend Filipino's zijn het afgelopen weekeinde gedwongen hun huizen te ontvluchten voor de aanhoudende modderstromen die van de heuvels van de vulkaan Pinatubo afkomen. President Ramos heeft de internationale gemeenschap vandaag om hulp gevraagd bij de opvang van de vluchtelingen.

De natuurramp, die al 52 slachtoffers heeft geëist, heeft gevolgen voor meer dan 940.000 omwonenden. Veel vluchtelingen zijn voorlopig ondergebracht in de Amerikaanse militare luchtmachtbasis Clark, die vorig jaar juli na enkele hevige uitbarstingen door de Verenigde Staten was verlaten.

Explosies op de heuvels van de vulkaan hebben afgelopen weekend bovendien voor een regen van as en stenen gezorgd. De moddergolven, die op sommige plaatsen een hoogte bereiken van meer dan zes meter, worden veroorzaakt door hevige regenval als gevolg van de moesson. Samen met puin uit de vulkaan zorgt de modder voor een enorme ravage. Meer dan zevenduizend huizen zijn al verwoest of beschadigd.

De 110 kilometer ten noorden van de hoofdstad Manila gelegen vulkaan Pinatubo wordt al meer dan een jaar lang beroerd door aardbevingen. Na een uitbarsting vorig jaar juli waarbij meer dan achthonderd doden vielen, is er volgens wetenschappers een grote kans dat de vulkaan binnenkort weer tot leven komt. (Reuter, AP, AFP)