Cuba staakt bouw van kerncentrale uit geldnood

CIENFUEGOS, 7 SEPT. Cuba zal de bouw staken van zijn enige kerncentrale, nu Rusland weigert het project te blijven steunen. Dat heeft de Cubaanse leider Fidel Castro zaterdag gezegd tijdens een toespraak in Cienfuegos, ter gelegenheid van de verjaardag van de Cubaanse revolutie.

Rusland zou Cuba onder meer als voorwaarde gesteld hebben dat het 200 miljoen dollar aan Russische ondernemingen moet betalen om verzekerd te blijven van Russische hulp, een voorwaarde waaraan Cuba niet kan voldoen. Volgens Castro heeft Rusland “geen begrip voor de moeilijkheden waarvoor Cuba staat”.

De twee kernreactors nabij Cienfuegos, waarvan de bouw tien jaar geleden begon, zijn grotendeels voltooid en hebben inmiddels meer dan een miljard dollar gekost, zei Castro. Een kwart van de Cubaanse energiebehoefte zou met de stroom uit de centrale gedekt kunnen worden. Er werken 7.000 mensen, die volgens Castro nu zullen worden ingezet bij de bouw van hotels. Het toerisme moet Cuba aan de harde valuta helpen, die het hard nodig heeft, nu de steun van het Sovjet-blok is weggevallen. Zo is brandstof op Cuba een schaars goed, sinds het geen rietsuiker meer voor Sovjet-olie kan ruilen.

In de reactors ontbreekt nog brandstof en een automatisch veiligheidssysteem. Beide zouden door de voormalige Sovjet-Unie geleverd worden. Van Amerikaanse zijde is zware druk uitgeoefend op Rusland om de steun aan het Cubaanse nucleaire programma te staken. De VS beschouwen de centrale als zeer onveilig, zowel door het ontwerp, de kwaliteit van het door Cubanen afgeleverde werk, als door het risico dat ontstaat bij natuurrampen.

Bovendien zou Fidel Castro de ambitie hebben de reactor te gebruiken om zelf een kernwapen te verwerven. Zo weigert Cuba het zogeheten verdrag van Tlatelolco te ondertekenen, dat de verspreiding van nucleaire technologie in Latijns Amerika aan banden legt. Cuba is ook geen ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag voor kernwapens. (AP, Reuter, AFP)