Weekoverzicht

Ook deze week bleef de dollar over de hele wereld de aandacht trekken. De Amerikaanse munt bereikte dinsdag een nieuw naoorlogs dieptepunt: op de beurs in Amsterdam zakte de dollar tot een waarde van 1,5755 gulden. Tegen het einde van de week trok de koers weer aan. Het Witte Huis heeft inmiddels laten weten dat het geen verdere daling van de munt wenst. Een zwakke munt is voor de Amerikanen gunstig omdat de export goedkoper wordt, maar de uitvoer ligt al op een record-niveau. Dit weekeinde komt de onrust op de valutamarkten ter sprake tijdens een bijeenkomst van de EG-ministers van financiën in het Engelse Bath.

Suggesties van de Duitse CDU om verplicht renteloze leningen in te stellen om de kosten in Oost-Duitsland op te vangen zijn op veel kritiek gestuit. Het plan van CDU-fractieleider Schäuble voorziet in een verplichting voor de hogere inkomens (particulieren en bedrijven) om drie jaar lang vijf procent opslag op hun belastingsom of winst af te staan voor een investeringsfonds. Na een bepaalde periode wordt het geld zonder rente terugbetaald. Ook de ministers Waigel (financiën) en Möllemann (economische zaken) kwamen met plannen voor Oost-Duitsland. Kanselier Kohl besloot gisteren dat het aantal plannen de pan uitrees en wil nu uit alle suggesties één idee destilleren om aan extra geld voor investeringen in Oost-Duitsland te komen.

Ook de Lufthansa heeft geld nodig. De 50.000 werknemers van de Duitse luchtvaartmaatschappij zien een jaar lang af van loonsverhoging en gaan bovendien langer werken. De bezuinigingen moeten 500 miljoen mark opleveren. De maatschappij boekte in het eerste half jaar een verlies van 540 miljoen mark.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij USAir, waarin British Airways een belang van 44 procent wil nemen, aast op overname van een aantal routes van de noodlijdende vliegmaatschappij TWA.

De regering in Italië heeft deze week besloten tot privatisering van de spoorwegen. De Ferrovie dello Stato is het vijfde staatsbedrijf dat wordt geprivatiseerd. Eerder werd besloten tot omvorming van de staatsbedrijven IRI (industrie en banken) en ENI (vooral petrochemie), de verzekeringsbank INA en het elektriciteitsbedrijf ENEL.

De Japanse Dai-Ichi Kangyo Bank, de grootste bank ter wereld, zal drastisch bezuinigen. De bank wil haar investeringen de komende vier jaar met 100 miljoen yen (1,25 miljard gulden) verminderen, minder personeel aannemen en bezuinigen op salarissen en declaraties. De Dai-Ichi Kangyo Bank is de eerste van de grote Japanse banken die de broekriem aanhaalt wegens het grote aantal niet inbare leningen.

Kevin Maxwell, de jongste zoon van wijlen mediamagnaat Robert Maxwell, is failliet verklaard door het Hooggerechtshof in Londen. Het bankroet van Kevin Maxwell is het grootste faillissement aller tijden in Groot-Brittannië. Hij staat voor meer dan 400 miljoen pond sterling (1,3 miljard gulden) bij zijn schuldeisers in het krijt.

EG-landbouwcommissaris Ray MacSharry (54) houdt het voor gezien in Brussel. Hij liet deze week weten een functie te ambiëren in het bedrijfsleven. De Ier MacSharry zal de EG-geschiedenis ingaan als de man die het gezamenlijk landbouwbeleid drastisch bijstelde in een poging de geldverslindende voorraden weg te werken en de Europese boer concurrerender te maken op de wereldmarkt.

    • Friederike de Raat