Trefwoord

Laat ik vooropstellen dat het heerlijk is om geciteerd te worden, je voelt je telkens toch min of meer Miss Universe. Ook als je in de nieuwe Van Dale geciteerd wordt onder klootzak?

Ja, ook dan.

Klootzak(m),...; Weet je dat alleen gróte klootzakken zich vrolijk maken over mensen die hun idealen verliezen? (Van Zomeren).

Een zin uit "Een jaar in scherven'. Hij slaat op Rik Zaal, die me op 1 mei 1987 een typisch VPRO-kunstje geflikt had. De klemtoon ligt op "grote' om een maximale dosis venijn te bereiken. Het "klootzakken' is maar bijzaak, dat Zaal er een is wordt bekend verondersteld, het gaat er alleen nog om het formaat vast te stellen. Ik zou zeggen: het trefwoord is "groot'.

Woordenboeken vergruizen de taal tot woorden, daar zijn het woordenboeken voor. Maar woorden jagen altijd in groepsverband, ze ontlenen hun waarde mede aan de woorden waar ze naast, voor of achter lopen. Dat weten ze bij Van Dale natuurlijk ook, daarom gebruiken ze die zinnetjes, om de taal weer een beetje in elkaar te zetten.

Ik raadpleeg de Van Dale dagelijks; met het klimmen der jaren eigenlijk steeds vaker. Taalgebruik is net bergwandelen, je wordt je meer en meer bewust van wat er fout kan gaan. Bijna komisch dat zij van hun kant het nodig vonden mij te raadplegen. Kruisbestuiving, is dat het woord?

    • Koos van Zomeren