Stukken over aanslag 1972 verdwenen

BONN, 5 SEPT. Een aantal belangrijke documenten over het bloedbad dat tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München werd aangericht onder Israelische atleten is verdwenen uit de archieven van de openbare aanklager in Beieren. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung vandaag. De Duitse autoriteiten kwamen onlangs tot deze ontdekking nadat een Israelische krant het drama van twintig jaar geleden opnieuw in herinnering had geroepen en zich had afgevraagd hoe de Israeliërs om het leven kwamen: door kogels van hun Palestijnse overvallers of door geweervuur van de politie.

Leden van de Palestijnse Zwarte September overvielen destijds het verblijf van de Israelische atleten, waarbij ze twee sportlieden doodden en negen in gijzeling namen. Een mislukte bevrijdingsactie door de politie resulteerde in de dood van alle negen gijzelaars. Ook de vijf Palestijnse overvallers en een politieman vonden de dood. Een officieel onderzoek wees toen uit dat de Israelische atleten door de Palestijnen werden doodgeschoten, maar er is altijd enige twijfel gebleven over de ware toedracht.

In juli van dit jaar kwam de Israelisch krant Yedioth Ahronoth met het bericht dat het bureau van de openbare aanklager in Beieren over bewijzen beschikte dat acht van de negen Israelische atleten door Duitse politiekogels werden gedood. Veit Sauter, tweede openbare aanklager van München, zei vandaag dat alle ooggetuigenverslagen uit het archief zijn verdwenen. Sauter veronderstelde dat de documenten zijn vernietigd, maar hij sloot diefstal niet uit. (Reuter)