ramsj

Hans Theunissen (red.) e.a.: Topkapi & Turkomanie Paperback, De Bataafsche Leeuw 1989, van ƒ 49,90 voor ƒ 19,90. Steven Sterk, Servetstraat 3, Utrecht 030 - 334973

L. de Jong: De bezetting na vijftig jaar Gebonden, Sdu 1990, van ƒ 97,50 voor ƒ 29,50 voor drie delen. De Slegte. Tevens bij De Bengel in Dordrecht.

Tom Wolfe: The Bonfire of the Vanities Gebonden, Farrar 1990, van ƒ 50,50 voor ƒ 17,50. Het Martyrium Amsterdam.

Eric Baschet: Südafrika-Schwarzafrika 1890-1925 Gebonden, Swan 1989, goedkope herdruk ƒ 24,90. Het Martyrium Amsterdam.

Evelyn Shuckburgh (red.): The Memoirs of Madame Roland Gebonden, Barrie & Jenkins 1989, van ƒ 69,90 voor ƒ 15,90. Donner Rotterdam

Nico Scheepmaker: De eerste herinnering Paperback, Nijgh & Van Ditmar 1988, van ƒ 24,90 voor ƒ 9,95. De Slegte

Jaap van de Merwe: Het zwarte schaap van de rooie familie Paperback, Nijgh & Van Ditmar 1989, van ƒ 24,90 voor ƒ 9,95. De Slegte

Max Pam: Van dichtbij is niets volmaakt Paperback, Bert Bakker 1988, van ƒ 29,90 voor ƒ 7,95. De Slegte

Hans Theunissen (red.) e.a.: Topkapi & Turkomanie

Paperback, De Bataafsche Leeuw 1989, van ƒ 49,90 voor ƒ 19,90. Steven Sterk, Servetstraat 3, Utrecht 030 - 334973

Bundel artikelen over de Turks-Nederlandse betrekkingen vanaf 1600, die verscheen ter gelegenheid van twee tentoonstellingen. Met hoofdstukken over diplomatiek, handel, "plantenverkeer', keramiek, Turkse kleding in Nederland, Turkse muziek en tapijten en natuurlijk Turkse genotmiddelen, zoals koffie en tabak. Het boek besluit met een hoofdstuk over Turkse gastarbeiders. Fraai geïllusteerd.

L. de Jong: De bezetting na vijftig jaar

Gebonden, Sdu 1990, van ƒ 97,50 voor ƒ 29,50 voor drie delen. De Slegte. Tevens bij De Bengel in Dordrecht.

Met de televisieserie "De Bezetting' trok De Jong in de jaren zestig een miljoenenpubliek. Nieuwe feiten werden in 1990 gepresenteerd in een herziene versie en zijn ook te vinden in de driedelige studie die deze serie ondersteunde. De geschiedenis is hier zeer aanschouwelijk gemaakt want op bijna iedere bladzijde vindt men tal van illustraties. Vooral in de eerste twee delen worden de hoofdrolspelers zelf uitgebreid aan het woord gelaten.

Tom Wolfe: The Bonfire of the Vanities

Gebonden, Farrar 1990, van ƒ 50,50 voor ƒ 17,50. Het Martyrium Amsterdam.

De eerste roman van Tom Wolfe, die in de VS minstens een half jaar in de top-tien stond. Een rijke beurshandelaar rijdt een zwarte aan en wordt het slachtoffer van politiek spelletje - dat is in 't kort het verhaal. Maar tegelijk schreef Wolfe een naturalistische roman van het leven in New York in de jaren tachtig. Werd indertijd ook in Nederland lovend ontvangen.

Eric Baschet: Südafrika-Schwarzafrika 1890-1925

Gebonden, Swan 1989, goedkope herdruk ƒ 24,90. Het Martyrium Amsterdam.

De ontdekking en kolonisatie van Afrika in beeld gebracht met behulp van driehonderd tot nu toe weinig bekende zwartwitfoto's. Het eerste deel van het boek richt zich op zwart-Afrika, het tweede op Zuid-Afrika. Het dagelijks leven, de natuur, de diverse oorlogen. Diverse foto's zijn duidelijk geretoucheerd. De kwaliteit van de reprodukties is hier en daar matig. De beknopte tekst is in het Duits.

Evelyn Shuckburgh (red.): The Memoirs of Madame Roland

Gebonden, Barrie & Jenkins 1989, van ƒ 69,90 voor ƒ 15,90. Donner Rotterdam

In 1793 werd ze gearresteerd en vijf maanden later werd ze onthoofd. In de tussenliggende tijd schreef ze haar levensgeschiedenis. Van kunst en cultuur in Parijs naar een actieve politieke rol tijdens de Franse revolutie. Vooraanstaande Jacobijnen en Girondijnen kwamen bij haar over de vloer en haar man bracht het tot minister, tot het roer weer eens omging. Geannoteerd.

Nico Scheepmaker: De eerste herinnering

Paperback, Nijgh & Van Ditmar 1988, van ƒ 24,90 voor ƒ 9,95. De Slegte

""Ik ken geen democratischer vraag dan die naar de eerste herinnering. Want niemand was op twee-, drie- of vierjarige leeftijd al minister'', aldus Nico Scheepmaker op de achterflap. In dit boekje verzamelde Scheepmaker driehonderdvijftig eerste herinneringen van bekende en onbekende Nederlanders en buitenlanders, in lengte variërend van twee regels tot een halve bladzijde.

Jaap van de Merwe: Het zwarte schaap van de rooie familie

Paperback, Nijgh & Van Ditmar 1989, van ƒ 24,90 voor ƒ 9,95. De Slegte

Honderdvijftig pagina's dunne biografie van Gerrit Jan Zwertbroek, mede-oprichter van de VARA, fervent anti-fascist en tegen het eind van de oorlog zo fout als je maar zijn kon. ""Het zwarte schaap is het verhaal van een anti-held, op meeslepende verslaggeverstoon geschreven. (...) Een exemplarisch stukje micro-geschiedenis'', oordeelde NRCHbd indertijd. Met veel inlevingsvermogen geschreven.

Max Pam: Van dichtbij is niets volmaakt

Paperback, Bert Bakker 1988, van ƒ 29,90 voor ƒ 7,95. De Slegte

De ondertitel luidt: vijftig vrolijke columns. De meeste hiervan verschenen tussen 1983 en '88 in NRC Handelsblad. Andere stukken zijn afkomstig uit de Haagse Post en Vrij Nederland. Hier en daar zijn er verwijzingen naar de actualiteit, maar de meeste stukken zijn tijdloos. De columns zijn naar onderwerp gerangschikt, in rubrieken als Jeugd & Jodendom en Politiek & Media.

    • Ewoud Sanders