Produktietempo blijft beperkt; Order voor 12 Fokker-50's van Lufthansa

AMSTERDAM, 5 SEPT. Lufthansa Cityline heeft bij Fokker twaalf turboprop-vliegtuigen van het type Fokker 50 besteld. Met de order is een bedrag van omstreeks 600 miljoen gulden gemoeid. Bovendien heeft Lufthansa een optie genomen op nog eens negen van deze vliegtuigen. Dit heeft Fokker gisteren bekendgemaakt.

Onlangs kondigde de Nederlandse vliegtuigbouwer een tijdelijke produktieverlaging van de Fokker 50 aan plus een aantal maatregelen, waaronder arbeidstijdverkorting, die daarmee verband houden. “Maar deze order is voor ons het beste bewijs dat die maatregelen slechts tijdelijk zijn”, zegt Fokker-woordvoerder E. Van Veen. Oorspronkelijk zouden gedurende 1992 en 1993 in totaal 68 Fokkers 50 worden gebouwd. Dat zullen er nu 58 worden.

De aflevering van de twaalf bestelde vliegtuigen begint eind dit jaar en duurt tot 1996. Lufthansa Cityline heeft al 23 Fokker 50's in gebruik. Als het bedrijf de negen opties uitoefent, zal de luchtvaartmaatschappij de eerste zeven Fokker 50's die zij in gebruik heeft genomen, aan Fokker terugleveren. Bij de opties heeft Fokker bedongen dat indien Lufthansa die niet uitoefent, het bedrijf daarvoor in de plaats géén vergelijkbare vliegtuigen van een andere fabrikant zal aanschaffen.

Cityline heeft de vliegtuigen aangeschaft omdat zij haar vloot gaat standaardiseren. Het bedrijf gaat een aantal geleasde propellervliegtuigen van de Frans-Italiaanse fabrikant ATR en van de Canadese fabrikant De Havilland (concurrenten van Fokker) afstoten. De nieuwe vliegtuigen zijn ook nodig omdat het bedrijf gaat vliegen op routes die nu nog worden bediend met Boeing 737's van moedermaatschappij Lufthansa. De Boeings zijn voor een aantal routes te groot en te duur. Met de Fokker 50 kan bovendien rendabel worden gevlogen naar nieuwe, kleine, bestemmingen.

Lufthansa is net als de KLM bezig haar Europese marktaandeel sterk te vergroten. De eerste helft van dit jaar groeide het vervoer van Cityline met 15,3 procent.

Fokker had tot nu toe dit jaar acht Fokker 50-vliegtuigen verkocht. ATR haalde vier orders binnen en British Aerospace boekte voor haar propellervliegtuig ATP één bestelling. De Havilland en de Zweedse Saab hebben voor hun propellervliegtuigen nog geen enkele order ontvangen.