Koersherstel dollar vrijwel weggevaagd

NEW YORK, 5 SEPT. De dollar heeft gistermiddag alle winst van de laatste dagen weer bijna moeten prijsgeven. De tegenvallende werkloosheidscijfers in de VS leidden later op de dag tot een massaal aanbod van dollars. Dat resulteerde in een koersverlies voor de Amerikaanse munt van bijna 4 cent op 1,5830 gulden.

De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, verlaagde na het bekend worden van de werkloosheidscijfers de geldmarktrente (Federal Funds Rate) met een kwart procentpunt tot 3 procent, het laagste niveau sinds 29 jaar. Het is de eerste keer dat de Fed tijdens een verkiezingsjaar een van zijn renteniveaus later dan half augustus heeft verlaagd. De Federal Funds Rate is het percentage waartegen de banken onderling van elkaar lenen.

De verlaging van de geldmarktrente heeft een nadelig effect op de koers van de dollar doordat het renteverschil tussen de VS en Duitsland nog groter is geworden. Valutahandelaren en economen achten het niet uitgesloten dat binnenkort het Amerikaanse disconto, het tarief waartegen banken lenen bij de centrale bank, ook wordt verlaagd van 3 naar 2,5 procent. Dat zou de deur voor een verdere vrije val van de dollar wijd open zetten.

Het officiële werkloosheidspercentage in de VS daalde in augustus met 0,1 procentpunt tot 7,6 procent. Maar in feite gingen in augustus 83.000 banen verloren. De verwachtingen waren dat de werkgelegenheid zou groeien met in elk geval 150.000 banen.

Analisten spreken van rampzalige cijfers die er op wijzen dat het vertrouwen in het economische herstel minimaal is. Augustus is traditioneel een maand waarin de werkgelegenheid meestal een forse groei doormaakt. Om de werkloosheid te bestrijden is een zomerprogramma ontwikkeld dat voor tijdelijk werk moet zorgen. Dat programma flatteert het werkloosheidspercentage nog enigszins.

    • Lucas Ligtenberg