Japan content met reactie op oppep-pakket

TOKIO, 5 SEPT. De Japanse regering is tevreden over het effect van de aankondiging, vorige week, van een oppep-pakket ter waarde van 136 miljard gulden voor de economie. Dit zegt de Japanse vice-minister van financiën, Tadao Chino, vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

De beurs van Tokio herstelt zich en dat is belangrijk voor het herstel van het vertrouwen op de internationale financiële markten, aldus Chino. Verder zal meer groei in Japan de hele wereldeconomie goed doen. “We hebben met onze maatregelen de stemming veranderd, de bodem is bereikt. Ik voorspel dat rond nieuwjaar de psychologische sfeer in Japan heel, heel anders is dan tot voor kort geleden.”

De bewindsman wijt de paniek die de afgelopen maanden in de internationale financiële wereld ontstond over de daling van Nikkei aan “pessimisme” van de media. Zij hebben de ware kracht van de Japanse economie onjuist getaxeerd, aldus Chino. Op 31 maart, aan het eind van het laatste boekjaar, hadden de 21 grote Japanse banken 17,3 biljoen yen (240 miljard gulden) aan latente reserves. Toen stond de Nikkei op 19.300, gistermiddag op 18.555. Chino: “Dus hun buffer is nog bijna even groot.” Ook met betreking tot de vele slechte leningen die de banken hebben uitstaan is geen reden tot bezorgdheid, meent hij. Hij weet nog niet of een deel van de 10,7 biljoen yen zal worden gebruikt voor compenseren van deze leningen.

Hoewel Chino toegeeft dat de Japanse economie sinds de oorlog nog niet zo zwak is geweest, moet niemand zich vergissen in de kracht ervan, volgens de vice-minister, die verwacht dat het pakket economische maatregelen de geraamde groei van 3,5 procent dit jaar “heel dichtbij” zal brengen.

    • Paul Friese