Grootste house-party van Europa in Gdansk

BILTHOVEN, 5 SEPT. Een oud speedway-stadion in Gdansk is over twee weken het toneel van "de grootste en langste house party in Europa'. Het Nederlands-Engelse bedrijf East West Promotions uit Bilthoven vond een dergelijk feest in Nederland “absoluut niet meer origineel” en benaderde daarom de Poolse havenstad. De plaatselijke autoriteiten stonden wel sympathiek tegenover deze luidruchtige vorm van Gdansk-promotie. Zaterdag 19 september worden 20.000 jongeren uit acht landen verwacht voor een 24 uur durende house party in de open lucht.

Volgens organisator K. van der Weijde is de keus op Gdansk gevallen “omdat daar toch de eerste steen uit de Berlijnse Muur is gevallen”. Daarnaast heeft Gdansk zes directe veerverbindingen met Scandinavische landen. De belastingvrije alcoholconsumptie op de veerboot moet een extra attractie worden voor met name de Zweedse en Noorse bezoekers.

Kaarten voor het evenement worden in acht landen aan de man gebracht. Aanvankelijk hoopte men vooral op massaal Zweeds bezoek, maar daar is de promotie wat in het slop geraakt. Ook in Polen viel de belangstelling tegen; de toegangsprijs is daarom verlaagd tot 150.000 zloty's, ongeveer 17,50 gulden. Buitenlanders betalen 75 gulden. Vanuit verschillende plaatsen in Nederland vertrekken op de vrijdagmiddag voor het evenement reisbussen. De busreis duurt in totaal 34 uur.

De organisatoren hebben beslag weten te leggen op de geluidsinstallatie van 200.000 Watt die eerder gebruikt werd bij Michael Jacksons' Europese toernee. De lichtshow moet tot 45 kilometer buiten Gdansk te zien zijn, onder meer door gebruik van zogeheten skyscrapers, lichtbundels die tot 900 meter hoogte reiken.

Als het regent, gaat het feest op de speedwaybaan gewoon door. “Bij het Woodstock-festival regende het ook de helft van de tijd. Fantastisch toch, 20.000 jongeren die dansen en de liefde bedrijven tussen de modder en gravel”, aldus Van der Weijde.