Goede resultaten worden matig beloond op beurs

ROTTERDAM, 5 SEPT. De Nederlandse beleggers hebben streng gereageerd op de deze week bekend gemaakte halfjaarcijfers en uitgesproken winstverwachtingen. Ze rekenen kennelijk nog steeds niet op een snel herstel van de economie. De zwakke dollar, de hoge Duitse rente en de onzekerheid over het referendum in Frankrijk geven daar ook weinig aanleiding toe.

Fondsen die slechte cijfers en voorspellingen presenteerden moesten daar flink voor boeten. Ondernemingen die voor dit jaar een winst voorspelden die ten minste gelijk is aan die van vorig jaar zagen vaak dat de koers daar onder leed. Ondernemingen die een hogere winst voorspelden werden beloond met een koersstijging van slechts een paar gulden. “Dat is tekenend voor de stemming”, zei een analist. “Succes wordt matig beloond en slechte resultaten worden hard afgestraft.”

Analisten hebben de indruk dat sommige koersen wel erg scherp reageren op de bekendmaking van resultaten. Zij wijten dit aan de lage omzetten op de Amsterdamse effectenbeurs. “Er hoeven maar een paar partijen te zijn die hun aandelen willen verkopen en de koers daalt direct met guldens.”

De koers van Stork (machinebouw en industriële dienstverlening) kreeg een flinke tik na de bekendmaking van halfjaarresultaten. De winst daalde de eerste 24 weken van dit jaar met 39,6 miljoen tot 32,7 miljoen gulden. De koers daalde deze week met ruim 17 procent tot 30,20 gulden.

“Stork heeft altijd de indruk gewekt niet gevoelig te zijn voor conjuncturele schommelingen. Nu blijkt het geen "recessie-proof' fonds te zijn”, aldus een analist. Beleggers zijn ontstemd over de informatievoorziening en analisten denken dat Stork een deel van het vertrouwen van de beleggers heeft verspeeld.

In de sector detailhandel vielen de resultaten eveneens tegen. Het mooie weer heeft de winkeliers parten gespeeld. KBB kwam met slechte cijfers. “De verwachtingen waren zo laag gespannen dat die cijfers niet meer echt konden tegenvallen”, aldus een analist. Detailhandelsconcern Goudsmit (onder meer Jamin, Sweetheart, Ter Meulen en The Society Shop) maakte gisteren bekend dat zowel omzet als resultaat onder druk staan omdat minder klanten de winkels van Goudsmit, een dochter van investeerdersgroep Wolters Schaberg, bezochten.

Het was niet alleen kommer en kwel op de beurs. KLM herstelde zich deze week enigszins. De luchtvaartmaatschappij kan binnenkort profiteren van de open skies-overeenkomsten. Uitgeverij Elsevier zag de goede halfjaarcijfers beloond met een koersstijging van 2,60 gulden. Maar de koersstijgingen waren percentueel minder hoog dan de dalingen. “Als het slecht gaat met een fonds verkopen de beleggers, als het goed gaat, houden ze hun stukken vast. Er zijn weinig kopers”, zegt een analist.

Het bod op de aandelen van Desseaux Tapijt was de grootste verrassing deze week. De Duitse grootaandeelhouder DLW, die al 63 procent van de gewone aandelen in handen had, liet maandag weten de aandelen die voor circa 42 genoteerd stonden, voor 105 te willen kopen. Doordat Desseaux acht jaar geleden een beschermingsconstructie had opgeworpen tegen het Duitse bedrijf had DLW maar 31,3 procent van de zeggenschap. “Een triomf voor de beschermingsconstructie”, oordeelde een analist. “Je ziet dat zo'n constructie kan werken voor zowel het bedrijf als voor de aandeelhouders.”

    • Frank van Alphen