EG-beraad beoogt herstel van vertrouwen financiële markten

BATH, 5 SEPT. De Britse minister van financiën, Norman Lamont, sprak gisteravond in zijn welkomstspeech tot de verzamelde EG-collega's en de Centrale-Bankpresidenten met geen woord over de spanningen in het Europees Monetair Stelsel (EMS). Niemand gelooft echter dat dit onderwerp niet uitgebreid aan de orde komt in het Britse Bath, waar de bewindslieden van financiën en de presidenten van de Europese Centrale Banken vandaag overleg voeren. Het gaat om de inmiddels traditionele Ecofin-Raad, die elke fungerend EG-voorzitter organiseert.

Een woordvoerder van een EG-delegatie voorspelde dat de monetaire spanningen, zeker met het Franse referendum over "Maastricht' voor de deur “een zeer groot deel van het beraad” in beslag zullen nemen. Lamont wil de discussie over de verhouding tussen de verschillende Europese munten het liefst beperkt houden, al was het alleen maar om speculaties te voorkomen die de onrust op de valutamarkten zouden kunnen aanwakkeren.

Het overleg zal in elk geval resulteren in een slotverklaring die de geld- en effectenmarkten vertrouwen moet geven. Het Monetaire Comité van de EG, waarin de ministers van financiën en de Centrale-Bankpresidenten zijn vertegenwoordigd, zette vorige week de toon door categorisch een herschikking van de muntkoersen uit te sluiten. En minister Lamont zelf kwam afgelopen donderdag met de verrassende aankondiging dat Groot-Brittannië niet minder dan 7,27 miljard pond (circa 24 miljard gulden) aan buitenlandse valuta leent om ten koste van de eigen munt op de valutamarkt te kunnen interveniëren. De markten reageerden onmiddellijk met koersstijgingen, waardoor het pond wat uit de gevarenzone raakte.

Lamont heeft er alles aan gedaan om de dagorde in Bath zo "gewoon' mogelijk te laten lijken. Als speciale gast voor de lunch is directeur Jacques Attali van de "Oost-Europa Bank' uitgenodigd om te spreken over de economische betrekkingen tussen de Europese Gemeenschap en de voormalige Oostbloklanden. “Het onderstreept het belang dat Groot-Brittannië hecht aan de economische transformatie van de Oosteuropese landen en aan een vrijere handel van de EG met deze landen”, zo zei Lamont gisteravond. Ook de relatie met landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (onder andere Zweden, Zwitserland, Finland) staat geprogrammeerd als agendapunt.

De macro-economische ontwikkeling in de verschillende EG-landen is traditioneel onderwerp van gesprek. Lamont heeft ook de slepende onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel (in het kader van de GATT) op de agenda gezet. Het geeft aan dat de bewindslieden van financiën, wier verantwoordelijkheid niet in de eerste plaats de handel betreft, zich zorgen maken over de stagnerende economische groei waarin de ontwikkeling van de wereldhandel zo'n belangrijke rol speelt. Eerder deze week moest Brussel zijn groeiprognose voor de EG (voor dit jaar) bijstellen van 2,25 tot 1,5 procent.

    • Hans Budding'