Eenzesde deel van wereldluchtvloot is stilgelegd

PARIJS, 5 SEPT. De aanhoudend slechte gang van zaken in de wereldluchtvaart is er de oorzaak van dat er op het ogenblik zo'n duizend vliegtuigen zijn stilgelegd. Dat komt overeen met eenzesde van het aantal toestellen dat in de burgerluchtvaart wordt gebruikt. Dit heeft Günther Eser, algemeen directeur van de Iata, gisteren gezegd tijdens een symposium in Parijs. Bij de Iata (International Air Transport Association) zijn 209 internationale luchtvaartmaatschappijen aangesloten.

Ondanks het grote aantal vliegtuigen dat buiten gebruik is gesteld, is het aanbod van stoelen op de vluchten via de Noordatlantische routes nog te groot. Deze routes zijn voor veel maatschappijen dan ook een bron van verlies.

De maatschappijen, die bij de Iata zijn aangesloten, zaten vorig jaar met elkaar voor ongeveer vier miljard dollar in het rood. De gevolgen van de Golfoorlog waren voor de luchtvaartmaatschallijen toen duidelijk merkbaar. De Iata gaat ervan uit dat het gezamenlijke verlies dit jaar uitkomt op twee miljard dollar. In 1990 verloren de maatschappijen in total 2,7 miljard dollar.

De Iata-directeur verklaarde verder dat de vertragingen in Europa, ontstaan doordat het luchtruim er overvol is, de maatschappijen 116.000 vlieguren per jaar kost. In geld betekent dat een jaarlijks verlies van vijf miljard dollar. Als er geen oplossing voor het probleem wordt gevonden, kan dat verlies nog voor de eeuwwisseling oplopen tot het dubbele.

Ondanks alle moeilijkheden moeten de luchtvaartmaatschappijen hun vloot moderniseren. Die modernisering stelt de maatschappijen in de periode tot 2000 voor investeringen van omstreeks 400 miljard dollar. Eser baseert dit bedrag op een aantal van ongeveer 5.400 nieuwe vliegtuigen.

De internationale luchtvaartondernemingen verkeren op het ogenblik in een dusdanige positie dat hun voortbestaan voor de lange termijn niet is gegarandeerd. Ze zullen doelmatiger moeten gaan werken om de problemen te boven te komen, zo betoogde Eser.

Bernard Attali, bestuursvoorzitter van de Franse staatsmaatschappij Air France, deed een oproep tot meer samenwerking om een einde te maken aan wat hij de noemde de chaotische concurrentie in de lucht. De prijzenslag die de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen op de Noordatlantische routes hebben ontketend, betitelde hij als “collectieve zelfmoord”.

Air France heeft in de eerste helft van dit jaar verlies geleden, aldus Attali. Hij noemde geen bedrag. De komende maand zullen er extra maatregelen worden bekendgemaakt om Air France gezond te maken. De maatschappij zit al midden in een reorganisatie, waarbij 3000 banen verloren gaan en de jaarlijkse kosten moeten worden verminderd met 1,5 miljard frank (495 miljoen gulden). (DPA)