Duitsland: nieuwe golf van geweld dreigt

BONN, 5 SEPT. Volgens de Duitse politie en de binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) dreigt dit weekeinde vooral in Oost-Duitsland een nieuwe golf van geweld tegen buitenlanders. De politie in de deelstaten Brandenburg, Saksen-Anhalt en Mecklenburg-Vorpommern is in allerijl versterkt met Westduitse eenheden. In de buurt van woonoorden voor asielzoekers zijn bovendien Hunderschaften van de grenspolitie gestationeerd.

De oppositionele SPD heeft kanselier Helmut Kohl gisteren voorgesteld om over het aanhoudende rechtsradicale geweld met spoed “een breed crisisoverleg” te organiseren. SPD-voorzitter Björn Engholm biedt de regeringscoalitie vandaag in een vraaggesprek met de Süddeutsche Zeitung bovendien steun aan voor het vinden van oplossing voor de financiering van de economische opbouw van de vroegere DDR. De toestand daar vergt nu “nationale antwoorden”, zegt hij.

Een voor vandaag in het Brandenburgse Königs Wusterhausen geplande bijeenkomst van de extreem-rechtse Duitse Volksunie (DVU) is op last van de politie in het nabijgelegen Postdam verboden. De hoofdcommissaris van politie in Potsdam, de uit West-Duitsland afkomstige Alexander graaf von Schwerin, noemde dit besluit “een onvermijdelijke uitzondering in een uitzonderlijke situatie”.

Het CDU-bestuur, waarin Kohl voorzitter is, noemde na een tweedaagse besloten vergadering het geweld tegen buitenlanders “een schande voor Duitsland”, die “het aanzien van het land in de wereld schaadt”. In een gisteren uitgegeven verklaring wordt aangedrongen op verscherpt optreden van de politie en zwaardere straffen voor “iedereen die een ander bedreigt of lichamelijk letsel toebrengt, huizen in brand zet of haat jegens buitenlanders stimuleert”. De CDU zal op dit stuk “alles doen” om de handhaving van de rechtsstaat te verzekeren, heet het.

De top van de grootste regeringspartij pleit voor een versnelde versterking van de binnenlandse veiligheidsdiensten in Oost-Duitsland. Het grondwettelijke asielrecht voor mensen die om geloof, ras of politieke overtuiging worden vervolgd, moet op zichzelf in de toekomst worden gehandhaafd. Maar omdat “het asielrecht wordt misbruikt door steeds meer aanvragers die sociale of economische motieven hebben” moet de Duitse grondwet snel worden gewijzigd “om mensen uit te sluiten die onze bescherming niet nodig hebben”.

In dit verband wordt de SPD opgeroepen om “eindelijk” mee te werken aan een oplossing, inclusief een wijziging van de grondwet. De SPD-top is daartoe weliswaar inmiddels bereid (een partijraad oordeelt volgende week), maar zij is daarmee volgens de CDU-verklaring “heel laat”. “Feit is dat elke maand die de SPD neemt om een verstandige oplossing van de asielproblematiek te blokkeren leidt tot een verdere toeloop van tienduizenden asielzoekers”.

De CDU-leiding waarschuwt dat daardoor de mogelijkheden worden beperkt om vluchtelingen als uit het vroegere Joegoslavië tijdelijk op te nemen terwijl ook de bereidheid van de Duitse bevolking om zulke mensen op te nemen zou lijden “onder het misbruik dat van het asielrecht wordt gemaakt”.

Uit enquête-cijfers over juli/augustus van het Marplan-instituut is gisteren gebleken dat extreem rechts snel groeit in de Duitse kiezersgunst, vooral in West-Duitsland. Daar zou 14,7 procent van de ondervraagden ervoor voelen bij volgende verkiezingen op de Republikaner of de DVU te stemmen (Oost-Duitsland: 9,7). Onder jongeren (20-24 jaar) zou rechtsradicaal zelfs 20 procent in West- en 24 procent in Oost-Duitsland scoren.

    • J.M. Bik