Correctie van umpire brengt redding voor Richard Krajicek

NEW YORK, 5 SEPT. Ondanks zijn halve finale in Melbourne eerder dit jaar - waar hij geblesseerd moest afhaken - realiseert Richard Krajicek zich in New York dat hij nog nooit in stijl afscheid heeft genomen van een Grand-Slamtoernooi. Dat Krajicek zich met een begeleidingsteam heeft omringd dat hem misschien wel een half miljoen per jaar kost tekent zijn professionele instelling. Dat hij bovendien zijn zinnen heeft gezet om de US Open aan te grijpen om de top 10 van de ATP-ranking te bereiken onderstreept die stelling alleen maar. Want nergens zijn de omstandigheden onberekenbaarder, lawaaiiger en chaotischer dan in New York. Dat besefte de Nederlander nog eens ten overvloede toen hij gisteren tegen de Argentijn Gabriel Markus in de derde ronde van het mannenenkelspel in vijf sets (4-6, 2-6, 7-6, 6-3, 6-1) ternauwernood ontsnapte. Het was dat de umpire op 5-3 voor Markus in de tiebreak van de derde set een lijnrechter corrigeerde want anders had het er somber uitgezien voor Krajicek tegen Markus, tegenwoordig getraind door de voormalige trainer van Boris Becker, Gunther Bosch. Krajicek komt door zijn overwinning de volgende ronde uit tegen de Australier Mark Woodeforde, waartegen de Nederlander drie weken geleden zijn tweede Grand-toernooi uit zijn carriere won in Los Angeles.

Het was verder een donkere vrijdag voor de Nederlanders op de Amerikaanse tenniskampioenschappen waar Paul Haarhuis en Brenda Schultz de derde ronde niet overleefden. Voor Haarhuis was dat een bittere deceptie. Vorig jaar bleef half Nederland nog op om hem diep in de nacht in de kwartfinale op Flushing Meadow aan het werk te zien tegen Jimmy Connors. Een toernooi waar hij twee jaar eerder nog had gestunt tegen John McEnroe. Maar de omstandigheden in het Louis Armstrong Stadium of de Grandstand, waar alleen maar de echte toppers hun wedstrijden spelen, verschillen hemelsbreed van de situatie op de afgelegen baan 14 waar Haarhuis in een plotseling weer in New York opgestoken verzengende hitte gisteren moest opboksen tegen Jonas Svensson.

In maart vorig jaar stond de Zweed weliswaar nog 10 op de ATP-ranking maar hij werd voor Barcelona zelf uit het olympische Zweedse tennisteam geschopt omdat hij in Salerno van een tennisleraar verloor waarvan hij zich achteraf de naam niet eens meer kon herinneren. Zijn coach Tim Klein had hem toen al verlaten. “Word jij maar taxichauffeur”, verbrak de Duitser de relatie. Daarna ging Svensson in zee met Martin Simek, die wel brood zag in de Zweedse millieuactivist, een beetje een romanticus met artistieke inslag, net als Simek zelf. Maar ook die samenwerking leverde niet het gewenste resultaat op. Momenteel zwerft Svensson weer rond zonder vaste trainer. Maar de bij de Zweedse tennisbond in zijn jonge jaren opgedane techniek is hij niet verleerd.

Dat ervoer Haarhuis gisteren toen hij drie sets (0-6, 5-7, 3-6) tegen een bewegende muur liep te tennissen. Want alle ballen kwamen terug “Hij wisselde zijn slagen zo goed af, dan weer slice, dan weer voluit, dat ik echt niet kan zeggen dat ik slecht gespeeld heb”, sprak de zichtbaar aangeslagen Haarhuis. “Dit is echt een klap want ik had de volgende ronde graag op het centre-court gespeeld en willen stunten tegen Edberg. Maar ik wist dat ik een moeilijke loting had.” “Dit was toch niet de Svensson die ik op het Melkhuisje in actie heb gezien”, snoof coach Frits Don minachtend over zoveel machtsvertoon van de Zweed. Maar wat zou dat? De realiteit was dat het Nederlandse toptennis op het moment supreme een tamelijk armzalige indruk achterliet. In ieder geval geen winnaarsmentaliteit uitstraalde.

En daar ergert ook Juan Nunez aan. De Chileense coach van Brenda Schultz werd bijna wanhopig toen hij de Heemsteedse speelster waar hij nu al bijna twee jaar mee werkt op kinderlijke wijze een 4-1 voorsprong in de eerste set zag verspelen tegen Marie Joe Fernandez. Vervolgens werkte de Amerikaanse twee breaks weg, won met 6-4 de eerste set en met 6-2 de tweede. De Amerikaanse bestreed met degelijke slagen vanaf de baseline de harde sevice van Schultz, die weliswaar vijf aces sloeg, maar op de verkeerde momenten ettelijke afzwaaiers met haar forehand produceerde. Nunez: “Ik probeer haar nu al twee jaar die verkeerde grip af te leren. Maar wat je ook afspreekt het helpt in de praktijk allemaal weinig. Ik heb tot aan het einde van dit jaar een contract met haar maar ik vraag me af of het onder deze omstandigheden wel zin heeft door te gaan. Het zit allemaal in haar hoofd. Nergens anders. Want tennissen kan ze wel.” “Een mentaal probleem? Zegt hij dat? Nou dan weten we meteen waar het aan ligt”, reageerde Schultz bits op de aantijgingen van haar trainer.

De grootste verrassing in het vrouwentoernooi vond op dat moment echter elders plaats. De ruim zes kilo afgevallen 16-jarige Jennifer Capriati, de winnares van het olympisch goud, verloor tegen de Canadese in Hong Kong geboren Hy in twee sets 7-5, 6-4.

    • Marc Serné